Κόσμος

"Ωφελεί η στήριξη στον αγώνα της Λιβύης"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι προς όφελος της εθνικής ασφάλειας της χώρας του να υποστηριχθεί ο αγώνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εκεί.

Στόχος των επιδρομών είναι να βοηθηθούν οι λιβυκές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν να «τελειώσουν τη δουλειά» στη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη, είπε ο Ομπάμα. Η έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ και στη Συρία «συνέβαλε να ενταθούν ορισμένες προκλήσεις», όπως «η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚ δεν θα αποκτήσει ένα προπύργιο στη Λιβύη», είπε ακόμα ο Ομπάμα.

Λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν σήμερα στο κέντρο της Σύρτης, της πόλης που αποτελεί το βασικό προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, που γίνονται παράλληλα στόχος αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποφασίστηκε να γίνουν «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης» της Λιβύης.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «περίπου επτά πλήγματα» από αέρος στη Σύρτη.

Σχόλια