Κόσμος

Mέρκελ: Η Γερμανία τάσσεται κατά της κουλτούρας μίσους

«Θα τα καταφέρουμε» ("wir schaffen das"), είπε η καγκελάριος επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε αποφασιστικά υιοθετήσει το καλοκαίρι του 2015 όταν η Γερμανία άνοιξε τις πόρτες της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφευγαν μακριά από τον πόλεμο και την αθλιότητα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για την αμφισβήτηση της πολιτικής υποδοχής προσφύγων στη χώρα, μετά τις δύο πρόσφατες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από πρόσφυγες.

Μιλώντας μετά τις επιθέσεις στη Γερμανία, η Μέρκελ είπε, επίσης ότι είναι απαραίτητο ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ριζοσπαστικών στοιχείων.

Η Μέρκελ -η οποία διέκοψε τις διακοπές της για τη συνέντευξη Τύπου- χαρακτήρισε σοκαριστικές τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σημείωσε σύμφωνα με το in.gr ότι θα αποφασίσει που χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση πριν ληφθούν αποφάσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις.

«Η Γερμανία τάσσεται κατά της κουλτούρας μίσους των τρομοκρατών» είπε η γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι τρομοκράτες θέλουν να πλήξουν την ετοιμότητα της Γερμανίας να δέχεται πρόσφυγες.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τι είναι σημαντικό για μας, να διαλύσουν τη συνοχή μας και την αίσθηση της κοινότητας, αναστέλλοντας τον τρόπο ζωής μας, το γεγονός ότι είμαστε ανοιχτοί και την επιθυμία μας να δεχθούμε (στη Γερμανία) ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στις κουλτούρες και βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Τασσόμαστε αποφασιστικά εναντίον αυτού» είπε.

Τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία του επαναπατρισμού των προσφύγων.

Είπε ότι το γεγονός πως οι δύο δράστες των επιθέσεων στη Γερμανία ήταν πρόσφυγες αποτελεί «εμπαιγμό» τόσο της Γερμανίας όσο και των υπόλοιπων προσφύγων.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να εξασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα είναι ασφαλής, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ αποτελεί ουσιαστικά μια απάντηση στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αρχηγός του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος με αφορμή τις επιθέσεις σε Βίρτσμπουργκ και Άνσμπαχ είχε δηλώσει ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία έφθασε στη Γερμανία και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Σχόλια