Κόσμος

Λουτρό αίματος στη Σομαλία με 13 νεκρούς

Διπλή επίθεση στη Σομαλία και λουτρό αίματος. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου και στην κεντρική βάση της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αερολιμένα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πυρά, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Ο πρώτος ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου που οδηγεί στο αεροδρόμιο και ο δεύτερος προσπάθησε να εισβάλει πεζός στη βάση της Amisom, αλλά πυροβολήθηκε και ανατινάχθηκε στην πύλη της βάσης.

Ταξιδιώτες που εκείνη την ώρα έφθαναν με διεθνείς πτήσεις στο Μογκαντίσου είπαν ότι από τις εκρήξεις έσπασαν παράθυρα του αεροδρομίου.

"Καταλαβαίνουμε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν φρουροί από ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας", δήλωσε ο αστυνομικός Αλί Φάραχ. Οι φρουροί συνόδευαν προσωπικό του ΟΗΕ μέσα στη βάση όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Η Amisom καταδίκασε την επίθεση.

Οι δράστες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ακραίοι αντάρτες Σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και πολεμούν την υποστηριζόμενη από τη Δύση σομαλική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης είπε ότι και οι δύο καμικάζι ανατίναξαν παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Αντιμέτωποι με την Amisom, που αναπτύχθηκε το 2007 στη χώρα, οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011. Στη συνέχεια έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των προπύργιών τους αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές απ' όπου αναπτύσσουν τη δράση τους και πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας φθάνοντας συχνά μέχρι μέσα στην πρωτεύουσα.

Σχόλια