default-image

Νέο αμόκ: Φρίκη στη Γαλλία όπου έσφαξαν ιερέα (video)

Κόσμος
Νέο αμόκ: Φρίκη στη Γαλλία όπου έσφαξαν ιερέα (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρίκη στη Γαλλία. Δύο άνδρες εισέβαλαν γύρω στις 9:45 το πρωί - τοπική ώρα - με μαχαίρια, σε καθολικό ναό σε πόλη της Νορμανδίας και έσφαξαν το ιερέα του ναού, κόβοντάς του το λαιμό.

Οι δύο τζιχαντιστές, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οπλισμένοι με μαχαίρια εισέβαλαν σε εκκλησία, κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, αποκεφάλισαν τον 86χρονο ιερέα Jacques Hamel και τραυμάτισαν άλλα τέσσερα άτομα, με το ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των δύο δραστών είχε γενειάδα, ενώ ο άλλος φόραγε το παραδοσιακό καπέλο των μουσουλμάνων «chachia», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

Εξουδετερώθηκαν οι ένοπλοι

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν άμεσα στο σημείο. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση γύρω από τον καθολικό ναό, ενώ δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον χώρο γύρω από την εκκλησία για εκρηκτικά. Η ομηρία έληξε δύο ώρες μετά, στις 11 τοπική ώρα, όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τους δύο δράστες.

Λίγο αργότερα ακούστηκε αναταλλαγή πυροβολισμών και έπεσαν νεκροί πιθανότατα οι ένοπλοι.

Μαρτυρία που σοκάρει

Μία από τις καλόγριες που ήταν στον ναό εκείνη την ώρα, μίλησε για τις στιγμές φρίκης και τρόμου, που έζησε κατά την επίθεση των τζιχαντιστών. Η αδελφή Ντανιέλ, μιλώντας στο κανάλι BMF, είπε ότι οι δράστες ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει, πριν του κόψουν τον λαιμό.

«Τον ανάγκασαν να πέσει στα γόνατά του. Ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και τότε συνέβη η τραγωδία», είπε η καλόγρια, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που επέλεξαν να εκτελέσουν τον 86χρονο ήταν κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στα βίντεο που σκοτώνουν τους ομήρους τους.

«Κατέγραφαν σε βίντεο τις κινήσεις τους. Έκαναν κάποιου είδους κήρυγμα γύρω από το ιερό στα αραβικά», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point ο Ζακ Αμέλ γεννήθηκε το 1930 στο Darnetal και χειροτονήθηκε το 1958.

Το χωριό έχει τζαμί και κοινότητα φανατικών

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει «ένα τζαμί σαλαφιστών» και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.

«Είμαστε στο Saint-Etienne-du-Rouvray και όλος ο κόσμος ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει ένα τζαμί σαλαφιστών και μια κοινότητα φανατικών, μεταξύ της οποίας υπήρχαν μέλη που είχαν φύγει για τη Συρία, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη προσπαθήσει να πάει», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού.

«Το να αφήνεις χωρίς ασφάλεια μια εκκλησία, χριστιανική, δε θα έπρεπε να είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον τόπο της επίθεσης οι δράστες είναι τρομοκράτες που δήλωσαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτοί που επλήγησαν είναι οι καθολικοί, αλλά επίσης αυτό αφορά τους Γάλλους στο σύνολό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να ενωθούν απέναντι στην τρομοκρατία και να συγκροτήσουν «ένα μέτωπο που κανείς να μην μπορεί να διαρρήξει».

Από πλευράς της η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε πως δύο "στρατιώτες" της πραγματοποίησαν την επίθεση σε μία εκκλησία στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ιερέας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Οι δράστες της επίθεσης "αποκρίνονταν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του (διεθνούς) συνασπισμού" που μάχεται κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με το Amaq.

Στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε επίσης το Ισλαμικό Κράτος, η απειλή μίας επίθεσης κατά τόπων χριστιανικής λατρείας επλανάτο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την αποτυχία του σχεδίου επίθεσης κατά καθολικής εκκλησίας στο Βιλζουίφ, στα παρισινά περίχωρα, τον Απρίλιο 2015.

Αλγερινός φοιτητής, 24 ετών, ο Σιντ Αχμέντ Γλαμ, θεωρήθηκε ύποπτος ότι σχεδίαζε να επιτεθεί κατά της εκκλησίας και ενδεχομένως και κατά άλλων τόπων χριστιανικής λατρείας στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο άνδρας συνελήφθη πριν θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας στον τόπο της επίθεσης

Στην περιοχή έσπευσαν οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID ενώ και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στο σημείο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται στον τόπο της επίθεσης. Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

Υπό καθεστώς φόβου 18 μήνες

Η Γαλλία, στόχος τρομοκρατών τρεις φορές σε διάστημα 18 μηνών ζει υπό το κράτος του φόβου των επιθέσεων και στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Στις 19 Ιουλίου, στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία πρέπει να περιμένει και άλλες επιθέσεις και άλλους θανάτους αθώων.

Σήμερα, διαβεβαίωσε ότι οι Γάλλοι θα συγκροτήσουν «μέτωπο» . «Αποτροπιασμός απέναντι στη βάρβαρη επίθεση στη Σεν-Μαριτίμ. Ολόκληρη η Γαλλία και όλοι οι καθολικοί επλήγησαν. Θα συμπήξουμε μέτωπο», έγραψε στο Τwitter ο Μανουέλ Βαλς.

Ο πάπας καταδίκασε τη "βάρβαρη δολοφονία"

Το Βατικανό καταδίκασε σήμερα τη "βάρβαρη δολοφονία" ενός ιερέα σε γαλλική εκκλησία, λέγοντας πως ο πάπας Φραγκίσκος αισθάνθηκε αποτροπιασμό μαθαίνοντας την είδηση.

«Είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι επειδή αυτή η φρικτή βιαιότητα συνέβη σε μια εκκλησία, στην οποία εξυμνείται η αγάπη του Θεού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Είπε πως ο πάπας αισθάνεται "τον πόνο και τη φρίκη αυτής της παράλογης βίας" και "καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο οποιαδήποτε μορφή μίσους".

Δύο επιτιθέμενοι σκότωσαν έναν ιερέα με μαχαίρι και τραυμάτισαν σοβαρά έναν άλλο όμηρο σε μια εκκλησία στη βόρεια Γαλλία προτού πυροβοληθούν και σκοτωθούν από την αστυνομία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα ή τα κίνητρα των δραστών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News