default-image

Γερμανία: Αμόκ Σύρου πρόσφυγα σε φεστιβάλ μουσικής

Κόσμος
Γερμανία: Αμόκ Σύρου πρόσφυγα σε φεστιβάλ μουσικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O εφιάλτης επιστρέφει στη Γερμανία, όπου οι πολίτες δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από τις προηγούμενες επιθέσεις, μεταξύ αυτών στο Μόναχο και στην πόλη Ρόιτλινγκεν . Νεκρός είναι ο δράστης που επιχείρησε να μπει στο φεστιβάλ μουσικής όπου υπήρχαν 2.000 άτομα. Τραυματίστηκαν 12 από τους οποίους τρεις σοβαρά.

Έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε εστιατόριο της πόλης Ανσμπαχ της Γερμανίας. Η Αστυνομία κάνει λόγο για επίθεση και εκτιμά ότι ο νεκρός είναι ο δράστης της ενέργειας αυτής.

Η πόλη Ανσμπαχ βρίσκεται στο κρατίδιο της Βαυαρίας κοντά στη Νυρεμβέργη και απέχει 150 χιλιομέτρα από το Μονάχο.

Δράστης 27χρονος Σύρος

Σύμφωνα με τις αρχές ένας 27χρονος σύρος πρόσφυγας, του οποίου η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο, ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

Ο Σύρος είχε μαζί του σακίδιο με τη βόμβα, η οποία εξερράγη πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξαγόταν υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής, είπε αξιωματούχος της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είπε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Είχε φτάσει στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια και η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει είχε απορριφθεί ένα χρόνο πριν. Του είχε δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής, δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία καθώς και ένα διαμέρισμα στην πόλη Ανσμπαχ όπου και διέμενε.

«Δεν ξέρω εάν ήθελε να αυτοκτονήσει ή εάν είχε πρόθεση να σκοτώσει κι άλλους» είπε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι όσων ζουν στη χώρα.

Ο υπουργός τόνισε, πάντως, ότι η βόμβα που είχε στο σακίδιό του ήταν αρκετή για να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλά άτομα.

Τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό

Αν και αρχικά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαρροή γκαζιού, ο δήμαρχος της πόλης σύμφωνα με το in.gr  δήλωσε λίγο αργότερα ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο εστιατόριο-καφέ Eugens Weinstube επί της οδού Pfarrstrasse.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας είπε ότι μάλλον πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια και όχι για ατύχημα.

Το τραγικό συμβάν επιβεβαίωσε η αστυνομία, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τα αίτια. Στο σημείο της έκρηξης μετέβησαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα αλλά και βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί.

H Αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση του χώρου όπου διεξαγόταν η υπαίθρια τριήμερη μουσική γιορτή μετά την φονική έκρηξη. Περισσότερα από 2000 άτομα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο της εκδήλωσης για να αποφευχθεί πιθανή επίθεση σε βάρος τους.

Η τέταρτη επίθεση

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίθεση που σημειώνεται στη Γερμανία, προτού ακόμη η χώρα συνέλθει από την επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, με δράστη έναν 18χρονο ιρανικής καταγωγής γερμανό πολίτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News