default-image

«Μαύρο» στα Wikileaks από Ερντογάν μετά τη διαρροή των email

Κόσμος
«Μαύρο» στα Wikileaks από Ερντογάν μετά τη διαρροή των email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι λιγότερο από 300.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κυβερνώντος Κόμματος AKP της Τουρκίας, έδωσε αργά το βράδυ της Τριτης στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks. Ωστόσο, ο ιστότοπος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για «στοιχεία πίσω από το πραξικόπημα».

Ωστόσο το κρατικά ελεγχόμενο Τουρκικό Παρατήριο για το Ίντερνετ ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά της ιστοσελίδας, δηλαδή μπλόκαρε την πρόσβαση σε αυτή για όσους βρίσκονται εντός Τουρκίας. 

Η προαναγγελία της Wikileaks για τις αποκαλύψεις έχει προκαλέσει νευρικότητα στη χώρα. Η ιστοσελίδα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεχόταν συνεχείς επιθέσεις και απηύθυνε έκκληση στην κοινή γνώμη της Τουρκίας να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή, ώστε να μάθει την αλήθεια για τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου. «Οι δομές μας δέχονται συνεχείς επιθέσεις. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την προέλευση των επιθέσεων. Αν προέρχονται από τουρκικές κυβερνητικές δομές ή συμμάχους τους» έγραψε το WikiLeaks στο Twitter. «Καλούμε τους Τούρκους πολίτες να προετοιμαστούν, ώστε να ξεπεράσουν τη λογοκρισία μέσω των συστημάτων TorBrowser και u-Torrent, και να προωθήσουν τους συνδέσμους μας» ανέφερε η μη- κερδοσκοπική ιστοσελίδα.

Όπως τονίζει το Wikileaks, τα μηνύματα προέρχονται από 762 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ονόματα χρηστών που αρχίζουν από το "A" έως το γράμμα "I" από τους server του κόμματος του Ερντογάν akparti.org.tr. 

Αυτό, το πρώτο μέρος των διαρροών περιλαμβάνει 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί με τα συνημμένα αρχεία τους. Το πιο παλαιό μήνυμα χρονολογείται από το 2010 και το πιο πρόσφατο φέρει ημερομηνία 6 Ιουλίου 2016, δηλαδή 9 μέρες πριν το πραξικόπημα - παρωδία. 

Η Wikileaks τονίζει ότι τα μηνύματα "αποκτήθηκαν" μια εβδομάδα πριν το πραξικόπημα και ξεκαθαρίζει ότι προχώρησε στην δημοσιοποίησή τους σε απάντηση για τις σαρωτικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, μετά το πραξικόπημα. Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι το υλικό που φέρνει στο φως έχει διασταυρωθεί για τη γνησιότητά του και τονίζει ότι η πηγή του "δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση, ούτε με στοιχεία πίσω από το πραξικόπημα, ούτε με αντίπαλο πολιτικό κόμμα, ούτε με κάποιο αντίπαλο κράτος". 

Για την ανάγνωση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι χρήστες θα πρέπει να μεταβούν στην διεύθυνση www.wikileaks.org/akp-emails και να χρησιμοποιήσουν την ειδική μηχανή αναζήτησης, πληκτρολογώντας συγκεκριμένες λέξεις ή ονόματα και επιλέγοντας συγκεκριμένα κριτήρια αναζήτησης.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News