default-image

Μπλοκαρισμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διάρκεια του πραξικοπήματος

Κόσμος
Μπλοκαρισμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διάρκεια του πραξικοπήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό ότι είχαν μπλοκαριστεί κατά τη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος, που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές που προκύπτουν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο οργανισμός Turkey Blocks, που παρακολουθεί τη λογοκρισία του διαδικτύου στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωση που ανήρτησε την Παρασκευή το βράδυ, ότι το Facebook, το Twitter και το YouTube είχαν μπλοκαριστεί, ωστόσο το Instagram ήταν ακόμα προσβάσιμο.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι υπήρξε μια περίοδος 2 ωρών που τα social media είχαν "πάρει φωτιά", ωστόσο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε πλήρες μπλοκάρισμα του διαδικτύου στην Τουρκία», ανήρτησε η εταιρεία στο Twitter. Παρόλα αυτά, πληθώρα χρηστών ανέφεραν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν αδύνατη η πρόσβαση τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.

Η λογοκρισία στο διαδίκτυο στην Τουρκία συμβαίνει συνήθως όταν η κυβέρνηση δίνει εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Internet να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους, δήλωσε στη Guardian ο Ντέτζι Ολουκοτούν, της Access Now, μια ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αντικείμενο «εσκεμμένων διακοπών», ενώ πρόσθεσε ότι οι τεχνολόγοι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πότε υπάρχουν «διαταραχές» στην πρόσβαση που οφείλονται σε «χειραγώγηση» και πότε αυτές προκαλούνται από την ταυτόχρονη μαζική πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους.

Εκπρόσωπος του YouTube αρνήθηκε ότι η υπηρεσία είχε επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε επίγνωση των αναφορών ότι το YouTube στην Τουρκία έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο τα συστήματά μας φαίνεται πως λειτουργούν κανονικά». Από την πλευρά του το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο υπάρχουν αναφορές από πληθώρα χρηστών ότι υπήρχαν σύντομες διακοπές στη λειτουργία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News