Κόσμος

Ζάιμπερτ: Χώρα που επιτρέπει θανατική ποινή δε γίνεται μέλος της Ε.Ε.

Κατηγορηματικός ήταν σε ερώτηση που του έγινε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφερεν Ζάιμπερτ, σχετικά με το θέμα της θανατικής ποινής στην Τουρκία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, υπερτόνισε ότι «η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον καλούν την Άγκυρα να σεβαστεί το κράτος δικαίου

Ωστόσο και η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως πρέπει να παράσχει στοιχεία που να αντέχουν τον έλεγχο για να τεκμηριώσει το αίτημά της για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Καλούμε σταθερά την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη χώρα και καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Κέρι στο τέλος μιας συνεδρίασης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφορικά με το τουρκικό αίτημα να εκδοθεί ο Γκιουλέν, ο Κέρι τόνισε πως «οι ΗΠΑ έχουν μια επίσημη διαδικασία για τον χειρισμό αιτημάτων έκδοσης, η Τουρκία πρέπει να στείλει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς».

Σχόλια