default-image

Το Λονδίνο δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη

Κόσμος
Το Λονδίνο δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βρετανία δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ «δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ευρώπη».

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κάνει σήμερα τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή με αφορμή την μηνιαία σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Το μήνυμα που θα μεταβιβάσω στους φίλους μας στο συμβούλιο είναι ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τη βούληση του λαού και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποχωρούμε από την Ευρώπη», σημείωσε ο Τζόνσον.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι είχε επιμείνει να τον συναντήσει ήδη από χθες το βράδυ «για μια πρώτη επαφή» άτυπη, μακριά από τα μέσα ενημέρωσης.

«Συμφώνησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ρόλο», σημείωσε αναφερόμενος στην Μογκερίνι ο Τζόνσον. «Χαίρομαι πολύ που θα συναντήσω τους συναδέλφους μου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ δήλωσε ότι είχε μια «καλή ανταλλαγή απόψεων πάνω στα βασικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης» με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ωστόσο η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επανέλαβε ότι δεν θα αρχίσει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία έως ότου το Λονδίνο γνωστοποιήσει επισήμως στην ΕΕ τη βούλησή του να αποχωρήσει από την ένωση, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News