default-image

Αντιδράσεις από Βρετανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία για τον διορισμό

Κόσμος
Αντιδράσεις από Βρετανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία για τον διορισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Τουρκία είναι διατεθειμένη να γυρίσει σελίδα μετά τις υποτιμητικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της χώρας του, διεμήνυσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος, ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις Λονδίνου- Άγκυρας θα πληγούν, εάν ο Τζόνσον επαναλάβει τέτοιου είδους ύβρεις.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, τον οποίο διόρισε χθες το βράδυ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κέρδισε έναν «διαγωνισμό υβριστικής ποίησης κατά του προέδρου Ερντογάν», τον οποίο είχε διοργανώσει το βρετανικό περιοδικό Spectator νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Τα αρνητικά του σχόλια κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι απαράδεκτα… Εντούτοις είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα, ότι οι βρετανοτουρκικές σχέσεις είναι σημαντικότερες από αυτό και δεν μπορούν να καθίστανται όμηροι αυτών των δηλώσεων», επισήμανε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων αναμένουμε μια θετικότερη συμπεριφορά από τον κ. Τζόνσον» τόνισε ο ίδιος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah περιέγραψε τον Μπόρις Τζόνσον ως έναν πολιτικό γνωστό «για την αντιτουρκική και ευρωσκεπτικιστική στάση του όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου», με τον συντάκτη να υπογραμμίζει ότι ο διορισμός του «εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των διεθνών σχέσεων της Βρετανίας».

Άλλες εφημερίδες επισήμαναν τις τουρκικές ρίζες του Τζόνσον και δεν αναφέρθηκαν στο ποίημά του κατά του Ερντογάν. Ο προπάππος του Τζόνσον ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης στα τέλη της οθωμανικής περιόδου είχε λυντσαριστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του πριν από τον διορισμό του Τζόνσον, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου.

«Τί να του έλεγα; Ας τον βοηθήσει ο Θεός και να τον συμμορφώσει κι ελπίζω ότι δεν θα κάνει άλλα λάθη και θα καταβάλει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Τούρκους» είπε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και η οποία μαγνητοσκοπήθηκε το Σαββατοκύριακο και προβλήθηκε σήμερα.

Συγχαρητήρια από τον Κέρι

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνεχάρη σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον για τον διορισμό του στην ηγεσία του Φόρειν Όφις και προέτρεψε να υπάρξει μια λογική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ υπέρ μιας λογικής και μετρημένης προσέγγισης στη διαδικασία του Brexit επισημαίνοντας τη δέσμευση της χώρας του καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα αναπτύσσει το σχέδιο δράσης της» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Οι Ρωσοβρετανικές σχέσεις θα γυρίσουν σελίδα

Η Μόσχα εξάλλου αναμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας θα γυρίσουν σελίδα, διεμήνυσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τον διορισμό του Τζόνσον.

Στη ρωσική ηγεσία επίσης «δε θα λείψει» ο προκάτοχος του Τζόνσον, ο Φίλιπ Χάμοντ, πρόσθεσε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News