default-image

Οι αμφιλεγόμενες επιλογές της Μέι και η συγνώμη των Βρετανών

Κόσμος
Οι αμφιλεγόμενες επιλογές της Μέι και η συγνώμη των Βρετανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάθεση της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας από την Τερέζα Μέι στον Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε έκπληξη σε όλους.

Ο κύριος πρωταγωνιστής του Brexit, που μετά το αποτέλεσμα δεν διεκδίκησε καν την ηγεσία των Συντηρητικών επανήλθε στο προσκήνιο στην κρισιμότερη στιγμή.

Βρετανοί: Συγνώμη από την ανθρωπότητα για τον Μπ. Τζόνσον

Τα Βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αισθάνθηκαν την ανάγκη να ζητήσουν ζυγνώμη από τον υπόλοιπο κόσμο για το διορισμό του εκκεντρικού πρώην δήμαρχου του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διορίστηκε από τη νέα πρωθυπουργό επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Ζητάμε πραγματικά συγνώμη για τον νέο υπουργό εξωτερικών μας», γράφει ο Independent σε επιστολή του προς τον υπόλοιπο κόσμο, νιώθοντας ντροπή για τον άνθρωπο που θα εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνής συναντήσεις. «Ναι είναι αυτός που δήλωσε πως οι Αφρικανοί έχουν ένα χαμόγελο που μοιάζει με καρπούζι, είναι αυτός που έβαλε τρικλοποδιά σε ένα 10χρονο παιδί αλλά τουλάχιστον δεν είναι πρωθυπουργός. Ακόμα», υπογραμμίζεται στη συνέχεια.

Το καυστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Mirror:

Αντιδράσεις και στη Γερμανία

Αντιδράσεις - κυρίως έκπληξη και δυσαρέσκεια - προκαλεί και στην Γερμανία ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, σύμφωνα με το news247.gr στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News