Κόσμος

Έπεσε η αυλαία της πρωθυπουργίας Κάμερον

Αποχαιρέτησε σήμερα σε κλίμα συγκίνησης και με χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Κοινοτήτων την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον και την παρέδωσε στην Τερέζα Μέι, η οποία αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κλείνοντας την ομιλία του θυμήθηκε μια ατάκα που ο ίδιος -ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης- είχε πει στον πρωθυπουργό Μπλερ: «Κάποτε ήμουν το μέλλον». Ο Κάμερον που ήταν ο 12ος πρωθυπουργός, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση στο όνομα της Ελισάβετ Β', νωρίς το απόγευμα μετέβη στα Ανάκτορα για να παραιτηθεί.

Η τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργού έγινε στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα όσα πέτυχε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των Συντηρητικών, του άλλοτε εταίρου του στην κυβέρνηση Νικ Κλεγκ, αλλά και του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα παραμείνει στη δημόσια ζωή, ενώ τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η διάδοχός του πρέπει να κρατήσει την Βρετανία «όσο πιο κοντά στην ΕΕ γίνεται».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπενθύμισε τις διαφορές στην πολιτική, αλλά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υπηρεσία που πρόσφερε στη δημόσια ζωή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Σέικερ Άμερ από το Γουαντάναμο.

Πάντως, ο Κάμερον, σύμφωνα με το in.gr, δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει μερικά (ακόμα) καρφιά στον Κόρμπιν. «Θαυμάζω την αντοχή του» είπε, υπενθυμίζοντας μια σκηνή από ταινία των Μόντι Πάιθον, όταν ο ιππότης έχει δεχθεί δεκάδες χτυπήματα και δηλώνει ότι το τραύμα είναι επιφανειακό...

Η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην ιστορία της Βρετανίας, αφού καλείται να διαχειριστεί την απόφαση υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών της η Μέι ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σε εκείνους που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ. Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει» δήλωσε.

Σχόλια