default-image

Ο Κάμερον προήδρευσε της τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού

Κόσμος
Ο Κάμερον προήδρευσε της τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε σήμερα της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του πριν παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη, τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή το Brexit.

Ο Κάμερον θα υποβάλει την παραίτησή του αύριο στη βασίλισσα Ελισάβετ αφού συμμετάσχει το πρωί στη συνεδρίαση της Βουλής με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Η νέα επικεφαλής της κυβέρνησης θα αναλάβει συνεπώς καθήκοντα λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, που ώθησε στην παραίτηση τον Κάμερον, υποστηρικτή της παραμονής στην ΕΕ.

Η Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990).

«Η Τερέζα Μέι και ο (υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όζμπορν απέτισαν φόρο τιμής στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους αναχωρώντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι "ενθουσιασμένος" που αφήνει τα κλειδιά στη Μέι, 59 ετών, χαρακτηρίζοντας την αντικαταστάτριά του "σταθερή και ικανή". Θα της εμπιστευθεί επίσης τη φύλαξη του Λάρι, 9 ετών, του τεμπέλη γκριζόασπρου γάτου της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Ο διορισμός της Μέι επισπεύσθηκε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής χθεσινής απόφασης της υφυπουργού Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, να ανακοινώσει πως παραιτείται από την κούρσα, μόλις τέσσερις ημέρες αφού είχε επιλεγεί ως φιναλίστ για τη διαδοχή του Κάμερον.

Αρχικά η νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και την Αντρέα Λίντσομ επρόκειτο να αναδειχθεί το καλοκαίρι από την ψηφοφορία των 150.000 μελών του κόμματος και το αποτέλεσμα θα ανακοινωνόταν στις 9 Σεπτεμβριου.

Σήμερα η εφημερίδα Daily Mirror καταγγέλλει μια "στέψη" και ζητάει να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, όπως και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων.

«Είναι απαράδεκτο να μπει η Τερέζα Μέι αύριο στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη στέψη της από έναν μικρό κύκλο 199 συντηρητικών βουλευτών, δηλαδή από το 0,0004% του εκλογικού σώματος» της Βρετανίας, τονίζει η ταμπλόιντ.

Όμως την περασμένη εβδομάδα η Μέι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2020.

Οι Times υπογραμμίζουν από την πλευρά τους πως η Μέι έχει «λιγότερο από δύο ημέρες για να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνησή της».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών που κατέχει ο Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος με τη σειρά του θα τον αντικαταστήσει στο Φόρεϊν Όφις.

Η κυβέρνησή της αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει πολλές προσωπικότητες που υποστήριξαν τον Brexit, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το Συντηρητικό Κόμμα που διχάστηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος, και να δείξει στους Βρετανούς ότι σκοπεύει να θέσει πράγματι σε εφαρμογή αυτό που ψήφισαν.

Η τύχη των τριών βασικών ηγετών της εκστρατείας υπέρ του Brexit, των Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ και Αντρέα Λίντσομ, παραμένει πάντως αβέβαιη.

Στην πλευρά των Εργατικών, ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται: χθες η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν για να τον διαδεχθεί επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα για να αποφασίσει αν ο Κόρμπιν μπορεί να είναι αυτομάτως υποψήφιος για να επανεκλεγεί ή αν πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 50 βουλευτών για να θέσει υποψηφιότητα, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News