default-image

Τερέζα Μέι, ορκίζεται αύριο η 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας

Κόσμος
Τερέζα Μέι, ορκίζεται αύριο η 76η πρωθυπουργός της Βρετανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Άντρεα Λίντσομ εγκατέλειψε την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην Τερέζα Μέι. Η Λίντσομ, που βρέθηκε στο μάτι του τυφώνα μετά τις δηλώσεις της περί μητρότητας που κατακρίθηκαν εν χορώ, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την προεκλογική εκστρατεία, αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις.

Η ίδια, αφού ζήτησε συγνώμη και επισήμως για την επίμαχη αναφορά σε συνέντευξή της στους "Times", ότι επειδή είναι μητέρα, είναι πιο ικανή για την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε τη στήριξή της στη Μέι. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και το κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχιστεί η εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Έτσι, η Μέι θα ορκιστεί αύριο Τετάρτη 76η πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιόνας και η δεύτερη γυναίκα ηγέτης της χώρας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Θα έχει προηγηθεί το αντίο του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα παραστεί στην τελευταία "Ώρα του πρωθυπουργού", και αμέσως μετά η υποβολή της παραίτησής του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Κάμερον στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι είναι «ενθουσιασμένος» από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ενώ επικρότησε την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής, λέγοντας ότι έλαβε απόλυτα σωστή απόφαση και ότι είναι σαφές πως η Τερέζα Μέι έχει την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος.

Πλέον, η υπό αναμονή πρωθυπουργός θα σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι νέο δημοψήφισμα δε θα υπάρξει και ότι «Brexit σημαίνει Brexit». Με τον τρόπο αυτό η ευρωσκεπτικίστρια Μέι, η οποία πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, αφήνει ελάχιστες ελπίδες σε εκείνους που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ένα εικοσιτετράωρο πριν ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε εμφανιστεί πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, των Εργατικών, ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται, με τη βουλευτή Άντζελα Ιγκλ να ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News