default-image

Eurogroup: Καλούν την Βρετανία σε δράση μετά το Brexit

Ελλάδα
Eurogroup: Καλούν την Βρετανία σε δράση μετά το Brexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποτίμησαν σήμερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του κινδύνου να μετατραπεί σε «μικρή Βρετανία».

Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τερίσα Μέι κατέστη σαφές πως θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά απαίτησε να υπάρξει μια «ταχεία απόφαση» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή όχι, ώστε οι αγορές να εξέλθουν από το κλίμα της «αβεβαιότητας».

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Μπρέξιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"», υποστήριξε ο Σέλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άφησε στην διάδοχό του την ευθύνη να επισημοποιήσει το διαζύγιο της χώρας του με την ΕΕ και να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική διμερή εμπορική σχέση, μια διαδικασία που οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».

Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News