Κόσμος

Σκότωσαν 645 ανθρώπους και μένουν ατιμώρητοι

 Αστυνομικοί δολοφονούν, απαγάγουν και μένουν ατιμώρητοι.Οι αστυνομικοί στη βραζιλιάνικη πολιτεία του Ρίου ντε Ζανέιρου, στην οποία ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον επόμενο μήνα, σκότωσαν τουλάχιστον 645 ανθρώπους την περασμένη χρονιά και πάνω από 8.000 μέσα σε δέκα χρόνια, κατήγγειλε  μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Μερικές εβδομάδες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την 5η Αυγούστου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μια μακροσκελή έκθεσή του ότι δεκάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν διαπραχθεί από αυτούς που υποτίθεται πως προστατεύουν τους πολίτες και ότι οι πράξεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις έμειναν ατιμώρητες.

64 υποθέσεις σε οκτώ έτη

Η ΜΚΟ κάνει λόγο για 64 υποθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών στις οποίες η αστυνομία προσπάθησε να συγκαλύψει δολοφονίες. Σε αυτές τις υποθέσεις έχασαν τη ζωή τους συνολικά 116 άνθρωποι, ανάμεσά τους 24 παιδιά.

«Το να σκοτώνονται εγκληματίες ήταν κάτι που ενεθάρρυναν οι ανώτεροί μου, για να επιδεικνύεται μια καλή επίδοση» της αστυνομίας, εκμυστηρεύτηκε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ένας από τους 30 και πλέον αστυνομικούς των οποίων μαρτυρίες συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση. Ο αστυνομικός αυτός μίλησε με ψευδώνυμο, λόγω του φόβου ότι θα υποστεί αντίποινα.

Ο «Ντανίλο», κατά το ψευδώνυμο με το οποίο αναφέρεται ο αστυνομικός αυτός στην έκθεση της ΜΚΟ, διατάχθηκε να αναλάβει υπηρεσία αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή σε μια από τις πιο φτωχές και επικίνδυνες συνοικίες του Ρίου ντε Ζανέιρου. Όπως αφηγήθηκε, πήρε μέρος σε εκτελέσεις λαθρέμπορων ναρκωτικών με στόχο να μειωθεί η εγκληματικότητα.

Κατά τον αστυνομικό, ο οποίος παραμένει ακόμη εν ενεργεία, ορισμένοι συνάδελφοί του απήγαγαν εμπόρους ναρκωτικών, αποσπούσαν λύτρα και κατόπιν τους εκτελούσαν.

Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Οι καλοί αστυνομικοί φοβούνται», διατυπώνεται η κρίση πως είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς έντιμος μέσα σε αυτή την κατάσταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης, Μαρφάν Μαρτίνς Βιέιρα, δήλωσε στους ερευνητές της μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δολοφονιών που αποδίδονται στην αστυνομία δεν έχουν διαπραχθεί από στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, παραδέχθηκε πάντως ότι οι υπηρεσίες του έχουν ασκήσει διώξεις για έναν «πολύ μικρό αριθμό» φόνων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς.

Σχόλια