Κόσμος

Το Εργατικό Κόμμα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Σφαγή», «καταστροφή»: στα πρόθυρα της έκρηξης το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και οι κυβερνώντες Τόρις προετοιμάζουν τη διαδοχή του ηττημένου Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το σοκ του Brexit που τορπίλισε το πολιτικό σκηνικό.

Αφού έχασε τα δύο τρίτα της σκιώδους κυβέρνησης, ο, σε δεινή θέση ευρισκόμενος, Τζέρεμι Κόρμπιν απώλεσε και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής του ομάδας, με 172-40.

Οι «αντάρτες» τον κατηγορούν ότι δεν υπερασπίσθηκε με αρκετή θέρμη τη θέση της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρούν ότι, με τον Κόρμπιν στην ηγεσία, το κόμμα αποκλείεται να διεκδικήσει την εξουσία κάποια μέρα.

Ωστόσο, το καταλυτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί προτάσεως μομφής δεν στάθηκε ικανό να πείσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποχωρήσει. Αρνούμενος πεισματικά να παραιτηθεί ο Κόρμπιν έκανε λόγο για «πραξικόπημα των διαδρόμων», επανέλαβε ότι «δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος» που τον εξέλεξαν πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο και ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση νέας εκλογής , θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο βετεράνος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος είχε χθες και την υποστήριξη 10.000 υποστηρικτών που διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο υπέρ της παραμονής του.

«Μην επιτρέψετε στα μέσα ενημέρωσης και σε όσους θέλουν το κακό μας να μας διασπάσουν. No Jexit», είπε ενώπιον του πλήθους των υποστηρικτών του χάνοντας μία ακόμη ευκαιρία να μην ενεργοποιήσει τα προσφιλή στην πτέρυγά του αντανακλαστικά.

Για να έχει ισχύ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος απέναντι στα οποία ο Κόρμπιν παραμένει πολύ δημοφιλής.

Η ηγεσία του κόμματος ζήτησε από την Τζέρεμι Κόρμπιν να κάνει μία έντιμη κίνηση για να δώσει τέλος στην διαλυτική, καταστροφική ατμόσφαιρα, όπως δήλωσε ο Τσούκα Ουμούνα.

Σε ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που διαθέτει 54 έδρες στη βουλή των Κοινοτήτων, έναντι 229 το Εργατικό Κόμμα, ανακοίνωσε θα επιδιώξει να αναγνωρισθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Εργατικό Κόμμα «δεν είναι πλέον σε θέση» να επιτελέσει τον ρόλο του ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγραψε στο Twitter ο Πίτερ Γουίσαρτ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, εκτιμώντας ότι το κόμμα του απολαμβάνει μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής υποστήριξης από το Εργατικό Κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια