Κόσμος

ΟΗΕ: Ανησυχία για τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στη Βρετανία

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις βρετανικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αποτρέψουν τυχόν νέα ξενοφοβικά επεισόδια και να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες.

Η μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας αλλά και οι εκπρόσωποι των Πολωνών μεταναστών στη χώρα έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες μετά τα εγκλήματα μίσους, προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση από την ΕΕ. Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο.

Ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε σε μια ανακοίνωσή του ότι ανησυχεί βαθιά από τις αναφορές για κακομεταχείριση και προσβολή των μειονοτήτων και των αλλοδαπών στη Βρετανία. "Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι παντελώς, πλήρως και κατηγορηματικά απαράδεκτοι, όποιες και αν είναι οι περιστάσεις", τόνισε.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, σε μια πόλη της κεντρικής Αγγλίας διανεμήθηκαν φυλλάδια που στοχοθετούσαν τους Πολωνούς μετανάστες ενώ κάποιοι ζωγράφισαν ένα προσβλητικό γκράφιτι σε ένα πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο Λονδίνο. Η μουσουλμανική κοινότητα έχει καταγγείλει επίσης ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι επιθέσεις σε βάρος μουσουλμάνων στη χώρα.

Ο Μουτούμα Ρουτίρε, ο ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και την ξενοφοβία, σημείωσε ότι ορισμένα από τα επεισόδια που έχουν καταγγελθεί τις τελευταίες ημέρες "είναι σίγουρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά". "Σημειώνω επίσης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός (Ντέιβιντ Κάμερον) καταδίκασαν κατηγορηματικά αυτές τις πρακτικές", είπε ο Ρουτίρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο Κάμερον καταδίκασε τις επιθέσεις, στην ομιλία που εκφώνησε την Δευτέρα στο κοινοβούλιο και είπε ότι μίλησε με την Πολωνή ομόλογό του, την Μπεάτα Σίντλο, την οποία διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα προστατεύσουν τους Πολωνούς που ζουν στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια