Κόσμος

Προς συμφωνία αποκλιμάκωσης Τουρκίας - Ισραήλ

Ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Τουρκίας συναντήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα πριν από 10 ημέρες για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια κίνηση εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιοσι Κοέν, μετέβη με άκρα μυστικότητα στην Τουρκία, πριν 10 μέρες για να συζητήσει με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φινταζ για τις δραστηριότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.» ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη Χαμάς να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, τα γραφεία της Χαμάς θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Τουρκία για διπλωματικούς λόγους» συμπληρώνει το δημοσίευμα της Haaretz.

Οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μπήκαν στον πάγο το 2010, μετά την  επέμβαση ισραηλινών κομάντος  στο πλοίο Mavi Marmara, που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα προσπαθώντας να σπάσει τον αποκλεισμό. Ο απολογισμός της επίθεσης τότε ήταν ο θάνατος οκτώ Τούρκων πολιτών και ενός πολίτη των ΗΠΑ τουρκικής καταγωγής  και ένας δέκατος που πέθανε από τις πληγές του, τρία χρόνια αργότερα.

Ο Νετανιάχου στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Κέρι

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου  βρίσκεται στη Ρώμη για να συναντήσει το Αμερικανό ΥΠΕΞ John Kerry.

«Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο Νετανιάχου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ για τις ανακοινώσεις»  αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι μετά την ενδεχόμενη συνέντευξη Τύπου ο Νετανιάχου επρόκειτο να δειπνήσει με τον Κέρι  για να συζητήσουν κυρίως την ισραηλινό - παλαιστινιακό ζήτημα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια