Κόσμος

Επίσπευση των διαδικασιών Brexit ζητούν οι "6"

Την επίσπευση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ένωσης, μία ημέρα μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Ζαν-Μαρκ Ερό. «Δεν θα ήταν αποδεκτό να παίξει το παιγνίδι της γάτας με τον ποντίκι», συμπλήρωσε, ενώ έκανε λόγο για άμεσο διορισμό νέου Βρετανού πρωθυπουργού .

«Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο Ντιντιέ Ρεντέρ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση, ενώ Ολλανδός ομόλογός του, σημειώσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.

Σχόλια