Κόσμος

Σύνοδος των "27" την Τετάρτη χωρίς τη Βρετανία

Χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία συγκάλεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα το Brexit, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Τετάρτη, χωρίς την παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συζητήσουν τη "διαδικασία του διαζυγίου" της ΕΕ με το Λονδίνο, μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η σύνοδος κορυφής των "28" ξεκινά την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους υπόλοιπους 27 ομολόγους του κατά τη διάρκεια του δείπνου, ανέφερε ο Τουσκ σε επιστολή του στην οποία αναλύει την ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου αυτής.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Λονδίνο και την Τετάρτη, για πρώτη φορά, οι 27 πρόεδροι και πρωθυπουργοί θα συνεδριάσουν χωρίς αυτόν, σε μια "ανεπίσημη" συνάντηση. Η σύνοδος χαρακτηρίζεται "ανεπίσημη" αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε αυτή τη συνάντησή τους.

«Οι 27 θα συναντηθούν ανεπισήμως για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες του Brexit», γράφει στην επιστολή του ο Τουσκ ο οποίος νωρίτερα σήμερα μίλησε τηλεφωνικά με τον Κάμερον για το θέμα. «Θα συζητήσουμε τη λεγόμενη διαδικασία του διαζυγίου», εξήγησε αναφερόμενος στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να ενημερώνει τις Βρυξέλλες ότι αποχωρεί από την Ένωση και υποχρεώνει τα εναπομείναντα μέλη να διαπραγματευτούν μια "συμφωνία αποχώρησης".

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, χωρίς τη Βρετανία, θα συνεχίσει να υπάρχει, παρά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, διαμήνυσαν οι θεσμικοί αρχηγοί της Ε.Ε.

«Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχιστεί. Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Μαρκ Ρούτε.

Σχόλια