default-image

Brexit: Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη αλήθεια

Κόσμος
Brexit: Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη αλήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κόκκινο" χτυπάει η αγωνία, καθώς ελάχιστες ώρες απομένουν έως την ώρα της αλήθειας, τη σημερινή ετυμηγορία των Βρετανών στο δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 7 το πρωί, όμως τα αποτελέσματα θα αργήσουν και η εικόνα, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει θολή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο. Ο λόγος είναι ότι μετά το φιάσκο των exit polls στις βουλευτικές εκλογές του 2015, όταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επέμεναν πως η μάχη κρινόταν στο νήμα και την επομένη το πρωί έτριβαν τα μάτια τους από έκπληξη με την άνετη επικράτηση του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κανείς δε ρισκάρει να επαναλάβει το ίδιο λάθος.

Έτσι, με δεδομένο το μεγάλο περιθώριο λάθους, καμιά εταιρεία δε θα δημοσιοποιήσει exit polls, όπως είχε συμβεί και με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, ενώ μόνο το βρετανικό Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων YouGov θα δημοσιοποιήσει, με το κλείσιμο της κάλπης, διαδικτυακή έρευνα βασισμένη στις απαντήσεις που θα δώσει προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων, η οποία θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Η YouGov ελπίζει έτσι να επαναλάβει την επιτυχία του 2014 στην πρόβλεψη του αποτελέσματος στη Σκοτία. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Times" τη Δευτέρα, έδινε 44% υπέρ του Brexit (έξοδος από την Ε.Ε.) και 42% υπέρ του Bremain (παραμονή στην Ε.Ε.).

Τα αποτελέσματα

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από τις 2:30 ώρα Ελλάδος ξημερώματα Παρασκευής, ενώ αναλόγως με τη διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει κατά τις 4 αύριο το πρωί ώρα Ελλάδος, όταν θα "βγει" στον "αέρα" το δεύτερο μεγάλο "κύμα" αποτελεσμάτων.

Το www.neakriti.gr θα μεταδίδει απευθείας τα αποτελέσματα . Μείνετε συνδεδεμένοι με τη σελίδα μας και δείτε να διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια σας η εικόνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ένα ειδικό γραφικό θα αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων των Βρετανών.

Προειδοποιήσεις και... ευχές

Η χθεσινή ημέρα κύλησε στους γνωστούς ρυθμούς μιας φορτισμένης πολιτικά προεκλογικής εκστρατείας των δύο στρατοπέδων και της συνέχειας των προειδοποιήσεων και των... ευχών. Όπως αυτές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε κοινή συνέντευξη με την Πολωνή πρωθυπουργό, Μπεάτα Σίντλο, δήλωσε «προφανώς εύχομαι (...) η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η απόφαση επαφίεται στους πολίτες της Βρετανίας».

Δηλώσεις έκανε εκ νέου όμως και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επανέλαβε ότι ένα Brexit θα είναι οριστικό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι, ακόμα και αν η Βρετανία φύγει, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Γερμανία για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην «αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Σε αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμιά περίπτωση νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα, ενώ επιβεβαίωσε τη μίνι σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής, όταν πλέον θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στη σύσκεψη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης από τον ίδιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγορές

Εκτός από τους πολιτικούς, στο αποκορύφωμά της έχει φτάσει και η αγωνία των αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες και οικονομικοί κολοσσοί θα ξενυχτήσουν περιμένοντας το αποτέλεσμα, ενώ εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί και στη σκιά του φόβου για χάος και υποτίμηση της στερλίνας, αν επικρατήσει το Brexit, καταγράφεται, σύμφωνα με το "Ρόιτερς", τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία σημαντική αύξηση της ζήτησης για ευρώ και δολάρια. Ενδεικτικό του πυρετού των χρηματαγορών είναι το γεγονός ότι hedge funds και επενδυτικές τράπεζες έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit polls για το βρετανικό δημοψήφισμα, σε μια απόπειρα να αποσπάσουν κέρδη από το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους "Financial Times", έχοντας στα χέρια τους προβλέψεις του αποτελέσματος από νωρίς, οι χρηματιστές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν πρώτοι από τις μεταβολές στη στερλίνα.

Ο ρόλος της Σκοτίας

Η αγωνία κορυφώνεται και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς το Εδιμβούργο επιμένει να στέλνει στο Λονδίνο το μήνυμα πως, αν συμπαρασυρθεί σε περίπτωση Brexit, είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει νέο δημοψήφισμα, υπό διαφορετικές συνθήκες, φυσικά, σε σχέση με το 2014, ζητώντας ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η προειδοποίηση αυτή λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους Βρετανούς, καθώς ως γνωστόν η Σκοτία συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των φιλοευρωπαϊστών. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι σφυγμομετρήσεις με μια ισχυρότερη τάση προς το «Μένουμε» σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News