default-image

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία

Κόσμος
Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξαν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες στη Βρετανία για την ψηφοφορία  που μπορεί να αποδειχθεί η κρισιμότερη όλων των εποχών όχι μόνο για τη χώρα αλλά για ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ.

Οι κάλπες κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Το ερώτημα  στο οποίο έχουν κληθεί να απαντήσουν πάνω από 46,5 εκατ. ψηφοφόροι είναι: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 382 τοπικά εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκτός από Βρετανούς, δικαίωμα εγγραφής για να ψηφίσουν είχαν πολίτες της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία.

Μεταξύ αυτών και Κύπριοι απόδημοι, αλλά και Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό λιγότερο από 15 χρόνια.

Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, ωστόσο μέχρι τις 4 τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει σαφής ένδειξη του αποτελέσματος.

Exit poll από το YouGov

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες,

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.

Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).

Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit poll. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Θολό τοπίο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, θολό τοπίο επικρατεί για το αποτέλεσμα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία αναμέτρηση θρίλερ.

Η ιστοσελίδα WhatUKThinks δημοσίευσε κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49% που τάσσεται κατά.

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διοργάνωσε η Opinium φαίνεται να προηγείται το Brexit κατά μία μονάδα έναντι του Bremain, με το πρώτο να συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 44% της παραμονής. 

Δημοσκόπηση που διοργάνωσε το TNS δείχνει και αυτό προβάδισμα του Brexit με ποσοστό 43% έναντι ποσοστό 41% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου σε δείγμα 2.320 ατόμων. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του TNS το Brexit προηγείτο με επτά μονάδες.

Το «μάζεμα» όλων των έως τώρα δημοσκοπήσεων , που τηρούν οι «Financial Times», δίνει οριακό προβάδισμα μίας μονάδας στην καμπάνια υπέρ του Brexit, με 45% έναντι 44%.

Κρίσιμοι παράγοντες θεωρούνται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και το μέγεθος συμμετοχής των νέων, που θεωρούνται η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News