default-image

Δυναμώνει η φωτιά στην Κύπρο - Σε ετοιμότητα ο ΟΗΕ

Κόσμος
Δυναμώνει η φωτιά στην Κύπρο - Σε ετοιμότητα ο ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενεργά παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο νεκροί δασοπυροσβέστες, ενώ περισσότερα από 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Οι φλόγες άγγιξαν τα σπίτια στο χωριό Κούρδαλι. Δύο σπίτια κινδύνεψαν σοβαρά από τις φλόγες. Με δυναμική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε κατορθωτό να ελεχθεί η πύρινη λαίλαπα.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

Εν τω μεταξύ, έτοιμη να βοηθήσει στην κατάσβεση δηλώνει και η Τουρκία. Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του τούρκου πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο, για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού Κούρδαλι.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» από την Ελλάδα, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων.

Αργότερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία, ενώ έφτασε ήδη ένα από την Ιταλία.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους.

Είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Νεκροί δυο δασοπυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Έχασε τη ζωή του και δεύτερος δασοπυροσβέστης, μετά την ανατροπή του βυτιοφόρου, το οποίο συμμετείχε στην τεράστια κινητοποίηση των κυπριακών αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου.

Πρόκειται για τον 44χρονο Μάριο Αριστοτέλους, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από το δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη 49χρονος δασοπυροσβέστης.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τα 16 πτητικά μέσα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικρατεί άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Από την πυρκαγιά έχουν καεί μέχρι στιγμής 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Σε τρία μέτωπα, κοντά στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης., ενώ εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνησης της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα» γράφει ο έλληνας πρωθυπουργός στο twitter.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του κύπριου προέδρου η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ευχαρίστησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη για την κατανόηση, που επέδειξε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή του Τροόδους, όπου επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Υπό όρους δέχεται την τουρκική βοήθεια η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς με την προϋπόθεση ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την θέση αυτή διατύπωσε όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο κ. Ακιντζί, μετά τη δήλωση του τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων, επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του μετέφερε την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News