Κόσμος

Περιμένουν αποτυχία των ακροδεξιών στην Αυστρία

Η προσφυγή κατά του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου στην Αυστρία, την οποία κατέθεσε στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, δεν θα έχει τελικά την επιθυμητή για τους Ελευθέρους έκβαση, όπως εκτιμούν σε ποσοστό 65% οι ερωτηθέντες δημοσκόπησης που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 37%, οι ερωτηθέντες θεωρούν πως από την προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων δεν πρόκειται να προκύψει τίποτε ουσιαστικό, δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη των εκλογών, την οποία επιδιώκει το κόμμα αυτό, και άρα παραμένει το αποτέλεσμα με νικητή τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Προσθέτοντας σε αυτό το 37% και ένα 28% εκείνων οι οποίοι θεωρώντας δεδομένη την επανάληψη των εκλογών πιστεύουν σε μία νίκη του υποψήφιου των Πράσινων, προκύπτει ένα ποσοστό 65%, ή σχεδόν δύο στους τρεις των ερωτηθέντων, που είναι σίγουροι ότι μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 49%, εκτιμούν ως «δικαιολογημένη» την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος ενώ 40% θεωρούν πως αυτή είναι «αδικαιολόγητη». Το υψηλό ποσοστό «δικαιολογημένη» διαμορφώνεται από τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων (ποσοστό 95%) αλλά και από τους ψηφοφόρους του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ποσοστό 48%).

Οι ψηφοφόροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θεωρούν την προσφυγή «δικαιολογημένη» μόνο σε ποσοστό 17% και «αδικαιολόγητη» σε ποσοστό 78%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ψηφοφόρων των Πράσινων είναι 10% και 81%.

Στο μεταξύ, το δεκατετραμελές αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο άρχισε από σήμερα το πρωί στη Βιέννη, σε δημόσια ακρόαση, τη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής, που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, καλώντας συνολικά 90 μάρτυρες και έχοντας στόχο να εκδώσει την απόφασή του στις 6 Ιουλίου -δηλαδή μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την κατάθεση της προσφυγής, που προβλέπει ο νόμος- μόλις δύο ημέρες πριν την κανονική ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της χώρας, στις 8 Ιουλίου.

Στην προσφυγή, που αποτελείται από 152 σελίδες, το Κόμμα των Ελευθέρων, και συγκεκριμένα, ο αρχηγός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο υποψήφιός του στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ και «ένας πολίτης- ψηφοφόρος» που την κατέθεσαν, επικαλούνται «προβλήματα, λάθη και παρανομίες» κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Σημειώνεται πως το Κόμμα των Ελευθέρων, αν και στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας του, κάνει λόγο για εκλογική νοθεία, σε αυτή την ίδια την προσφυγή του δεν συμπεριλαμβάνει την παραμικρή σχετική αναφορά- καταγγελία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους εκλογικούς αντιπροσώπους του, καθώς αυτοί, στο σύνολό τους, είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα ως μάρτυρες της προσφυγής του, καταγγέλλουν παρατυπίες και παραλείψεις.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ», η αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς άρχισε τη διεξαγωγή ερευνών σε σχέση με την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, οι οποίες στρέφονται «κατά γνωστών και αγνώστων δραστών» με την υποψία της «κατάχρησης εξουσίας» όπως επίσης και της «έγγραφης πιστοποίησης και επικύρωσης εν υπηρεσία» (παράγραφος 311 του αυστριακού Ποινικού Κώδικα).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στους υπόπτους συγκαταλέγονται μέλη των περιφερειακών εκλογικών Αρχών, ανάμεσά τους οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι με ένορκες καταθέσεις τους που περιέχονται τώρα στην προσφυγή του κόμματος, καταγγέλλουν παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι είχαν επικυρώσει, με τις υπογραφές τους στα σχετικά πρωτόκολλα των εκλογικών κέντρων, την άψογη διεξαγωγή της καταμέτρησης.

Σχόλια