Κόσμος

12 Ιουνίου, η μέρα που αναγνωρίστηκε ο γάμος μεταξύ λευκών και μαύρων

Λόβινγκ εναντίον Βιρτζίνια, 388 Η.Π 1 (1967) είναι μία  δικαστική απόφαση-ορόσημο στον αγώνα των δικαιωμάτων των πολιτών, από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ακύρωσε νόμους που απαγόρευαν το γάμο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Η μήνυση κατατέθηκε από την Μίλντρεντ Λόβινγκ, μια μαύρη γυναίκα, και τον Ρίτσαρντ Λόβινγκ, έναν λευκό άνδρα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκισης στην Πολιτεία της Βιρτζίνια επειδή είχαν παντρευτεί μεταξύ τους. Ο γάμος τους παραβίασε το Πολιτειακό καταστατικό περί αντίθεσης στην επιμιξία το οποίο εκφραζόταν με την Νομοθετική Πράξη περί Φυλετικής Ακεραιότητας του 1924, που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ατόμων χαρακτηριζόμενων ως «λευκών» και ατόμων χαρακτηριζόμενων  ως «έγχρωμων». Η ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία εκδόθηκε στις 12 Ιουνίου του 1967, προσδιόρισε ότι αυτή η απαγόρευση ήταν αντισυνταγματική και έθεσε έτσι τέλος σε όλους τους περιορισμούς σχετικά με τον γάμο στις Ηνωμένες Πολιτείες που βασίζονταν στην φυλή ενός ατόμου.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα όταν στα 18 της χρόνια η Μίλντρεντ Τζήτερ μία Αφροαμερικανή γυναίκα, όντας έγκυος από τον λευκό άντρα Ρίτσαρντ Λόβινγκ, αποφάσισε να τον παντρευτεί. Τον Ιούνιο του 1958 ταξίδεψαν από τη Βιρτζίνια στην Ουάσινγκτον D.C. προκειμένου να παντρευτούν. Σημειώνεται εδώ ότι στη Βιρτζίνια όπου ζούσαν ο γάμος τους δεν ήταν απλά παράνομος, αλλά θεωρούνταν έγκλημα. Το ίδιο ίσχυε μέχρι το 1967 σε 16 Πολιτείες των ΗΠΑ - ανάμεσα σε αυτές ήταν όλες οι Πολιτείες του αμερικανικού νότου.

Ένα βράδυ, κι ενώ το ζευγάρι κοιμόταν ήσυχο στο σπίτι του στη Βιρτζίνια, η αστυνομία εισέβαλλε στο σπίτι τους ελπίζοντας να πιάσει ένα παντρεμένο ζευγάρι επ' αυτοφώρω να κάνει έρωτα, το οποίο επίσης θεωρούνταν έγκλημα για έναν λευκό και μία αφροαμερικανίδα, σύμφωνα με τους νόμους της Βιρτζίνια. Οι Λόβινγκ ξύπνησαν τρομαγμένοι, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δικαστήριο με την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης ότι "τόλμησαν" να παντρευτούν σε μία άλλη Πολιτεία και να επιστρέψουν για να ζήσουν στην Πολιτεία, όπου ο γάμος τους ήταν παράνομος και τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε έτη.

Ο Παντοδύναμος Θεός δημιούργησε τις φυλές -  λευκή, μαύρη, κίτρινη και κόκκινη και τις τοποθέτησε σε διαφορετικές ηπείρους. Και χωρίς την παρεμβολή του και με τη συμφωνία του, δε θα υπήρχε κανένας λόγος για τέτοιου είδους γάμους. Το γεγονός ότι χώρισε τις φυλές δείχνει ότι δεν είχε την πρόθεση να αναμειγνύονται οι φυλές μεταξύ τους.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το σκεπτικό ενός δικαστή των ΗΠΑ του 19ου αιώνα πάνω στο οποίο βασίστηκε το δικαστήριο και στις 6 Ιανουαρίου του 1959 καταδίκασε τους Λόβινγκ σε ένα έτος φυλάκισης και τους επέβαλλε να εγκαταλείψουν την Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι Λόβινγκ μπήκαν σε μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη με το Αμερικανικό δίκαιο και με υποστηρικτές την Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες και δικηγόρο - υπερασπιστή τον Ρόμπερτ Κένεντι κατάφεραν να αποδείξουν ότι το αυτονόητο: ότι οι νόμοι που απαγόρευαν τους διαφυλετικούς γάμους είναι ρατσιστικοί και αντιτίθεται στην ισότητα των ανθρώπων.

Μετά την απόφαση - σταθμό στην ιστορία των ΗΠΑ, ημέρα ανάμνησης της οποίας καθορίστηκε η 12η Ιουνίου, σημειώθηκε μια αύξηση στους διαφυλετικούς γάμους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε αντικείμενο δύο κινηματογραφικών ταινιών, όπως επίσης και διαφόρων τραγουδιών. Ξεκινώντας το 2013, φέρεται ως δεδικασμένο πλαισιώνοντας ως αντισυνταγματικούς τους τυχόν περιορισμούς όσον αφορά γάμους μεταξύ ιδίων φύλων  σε ομοσπονδιακές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη 

Σχόλια