Κόσμος

Η Τουρκία απαγόρευσε την πώληση λιπασμάτων με νιτρικό αµµώνιο

Η Τουρκία απαγόρευσε την πώληση λιπασμάτων που περιέχουν νιτρικό αµµώνιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, έπειτα από τις τουλάχιστον έξι βομβιστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν φέτος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης καταγράφεται δύο μέρες μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και στόχο την αστυνομία που πραγματοποιήθηκε σε ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας ένδεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά αστυνομικούς.

«Από χθες, η Τουρκία απαγόρευσε την πώληση λιπασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Φαρούκ Τσελίκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 64.000 τόνοι.

Οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων υπέστησαν πτώση πάνω από 3% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τσελίκ τόνισε πως πριν την επιβολή απαγόρευσης, υπήρχαν 9.700 σημεία πώλησης λιπασμάτων με νιτρικό αµµώνιο σε όλη την Τουρκία.

Η εφημερίδα Haberturk ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάσει επίσης να επιβάλλει επιπλέον μέτρα για την αυστηροποίηση των ελέγχων διακίνησης λιπασμάτων, όπως η εγκατάσταση ενός τσιπ σε πακέτα και την αύξηση των λογιστικών ελέγχων σε εταιρείες εισαγωγής.

Η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Bandirma Gubre Fabrikalari (BAGFAS) με ανακοίνωση της προς το χρηματιστήριο αξιών της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως ανέστειλε την παραγωγή λιπασμάτων που περιέχουν νιτρικές ουσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια