default-image

Κίνα - ΗΠΑ συνεργάτες για την κλιματική αλλαγή

Κόσμος
Κίνα - ΗΠΑ συνεργάτες για την κλιματική αλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλόβαθμοι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούληση να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή, κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, στο πλαίσιο του Όγδοου Γύρου του Σινοαμερικανικού Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου που ξεκίνησε σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Γουάνγκ Γιανγκ, δήλωσε ότι οι επιτυχίες που υπήρξαν στις διαπραγματεύσεις για την ιστορική συμφωνία του Παρισιού αναφορικά με την κλιματική αλλαγή μπορούν να αποδοθούν στην αποτελεσματική σινοαμερικανική συνεργασία.

Η συνεργασία της Κίνας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή όπως αναφέρει το ethnos.gr, έδειξε ότι οι δύο αυτές χώρες μπορούν να σημειώσουν μεγάλα επιτεύγματα προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και του υπόλοιπου κόσμου, πρόσθεσε ο Γιανγκ. Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ακολουθήσουν την αρχή των «κοινών αλλά διακριτών ευθυνών» στη συνεργασία τους για την κλιματική αλλαγή.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο οι εκπομπές αερίων άνθρακα να κορυφωθούν γύρω στο 2030, ενώ έχει δεσμευθεί να διαθέσει 20 δις γιουάν (περίπου 3 δις δολάρια) για τη δημιουργία ενός Ταμείου για αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Γουάνγκ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη διάθεση 100 δις δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες ετησίως πριν το 2020, την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων και τη μεταφορά φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Σύμβουλος του Κινεζικού Κράτους, Γιανγ Τζιετσί, εξήρε τη συνεργασία για τη κλιματική αλλαγή ως ένα φωτεινό σημείο στη δημιουργία μίας «νέου τύπου σχέσης μεγάλων δυνάμεων» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Οι δύο χώρες, δήλωσε ο Γουάνγκ, πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη συντήρηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών αερίων, την καθαρή ενέργεια, τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας, τα πράσινα λιμάνια και τις πόλεις με χαμηλές εκπομπές αερίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες, ώστε να εφαρμοσθεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία του Παρισιού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει ισχυρότερη καθοδήγηση από τις δύο χώρες για τη μετακίνηση από την εντατική κατανάλωση ενέργειας που δημιουργεί μεγάλη μόλυνση.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με χαμηλές εκπομπές αερίων άνθρακα και να προωθούν τη χρήση της πράσινης χρηματοδότησης. Οι δύο χώρες πρέπει να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να καινοτομούν στην τεχνολογία και να προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα αγωνίζονται κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Λιου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News