default-image

Χάος στη Γαλλία από τις ισχυρές πλημμύρες

Κόσμος
Χάος στη Γαλλία από τις ισχυρές πλημμύρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται μετά την υπερχείλιση του ποταμού Σηκουάνα, λόγων των ισχυρών βροχοπτώσεων, κλειστό παραμένει το μουσείο του Λούβρου, προκειμένου να μεταφερθούν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του.

«Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε έργα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα», ανέφερε το Λούβρο σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιώντας ότι θα μείνει κλειστό σήμερα.

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο πλημμύρας για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό.

Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλισε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκογκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

Το μουσείο Ορσέ ανακοίνωσε ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιο ευάλωτων θησαυρών του στα ψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Σύμφωνα με το μουσείο Ορσέ, και τα δύο ιδρύματα έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη.

Και τα δύο μουσεία έχουν οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια φέτος για τις πλημμύρες. Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μια μέρα.

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του, σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News