default-image

Ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας στη Γερμανία

Κόσμος
Ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πρέσβη της στη Γερμανία, ανακάλεσε η Άγκυρα για διαβουλεύσεις, αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μία κίνηση, η οποία αποτελεί άμεση απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τη γερμανική Κάτω Βουλή της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως «γενοκτονίας».

Για «κενό γράμμα» έκανε λόγο νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, το οποίο ενέκρινε η Μπούντεσταγκ σχεδόν ομόφωνα, για ιστορικό λάθος μίλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ «ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη γερμανική ενέργεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ψήφισμα «τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: "Σ' ευχαριστούμε Γερμανία"

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.

«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του "σουλτάνου" Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ' ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τσαβόσογλου: "Ανεύθυνη και αβάσιμη η απόφαση"

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι Γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News