Κόσμος

Η Αρμενία χαιρετίζει την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος 1.500.000 Αρμενίων το 1915, από το γερμανικό Κοινοβούλιο, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή τα συνεργαζομένα κεντροδεξιά CDU/CSU υπό την Άγκελα Μέρκελ και το κεντροαριστερό SPD.

H συνεδρίαση, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελάριου και αρχηγού του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών, επίσης στελέχους του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Τον όρο "γενοκτονία" χρησιμοποίησε πρώτος ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ το 2015, αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εκείνη την περίοδο, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκία: Η αναγνώριση θα πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών

Η Τουρκία από την πλευρά της "προειδοποιεί" ότι η  αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τη γερμανική Βουλή πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος «το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα».

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος.

Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια