Κόσμος

Προειδοποιήσιες Ερντογάν για το ν/σ "περί γενοκτονίας Αρμενίων"

Το γερμανικό νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονίας ενδεχομένως να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ γι' αυτή την "ανησυχία" του. "Αν το κείμενο αυτό ψηφιστεί και η Γερμανία πέσει σ' αυτή την παγίδα (...) αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει όλες τις σχέσεις μας με τη Γερμανία όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και η οποία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως "για την Τουρκία, το κείμενο αυτό δεν έχει τίποτε το υποχρεωτικό από την άποψη του διεθνούς δικαίου".

Το νομοσχέδιο αυτό με τίτλο "Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια" προτείνεται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας (τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές --CDU και CSU-- και τους Σοσιαλδημοκράτες --SPD), καθώς και από τους Πράσινους, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, και έχει όλες τις πιθανότητες να ψηφιστεί την Πέμπτη που θα συζητηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σμύρνη η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα πως επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία, αλλά δεν έχει καταλάβει τι είδους «πρώτο βήμα» η Μόσχα αναμένει από την Άγκυρα, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι φοβάται πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θυσιάστηκαν για «το σφάλμα ενός πιλότου», όπως το χαρακτήρισε, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία στη συρο-τουρκική μεθόριο.

Σχόλια