Κόσμος

Ο Ερντογάν κλείνει στη φυλακή την πρώην Μις Τουρκία

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνών καταδικάστηκε η 27χρονη Μερβέ Μπουγιούκσαρατς, πρώην "Μις Τουρκία" για προσβολή σε βάρος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά της ανάρτησης ενός ποιήματος βασισμένου στον τουρκικό εθνικό ύμνο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, απόφαση που προστίθεται σε άλλες τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες.

Η εντολή του είναι σαφής και κάθετη: Δεν επιτρέπεται σε απολύτως κανέναν να αναφέρεται αρνητικά υπό οποιοδήποτε τρόπο στο πρόσωπό του. Διαφορετικά, η πράξη του θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται.

Ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος αντιμετωπίζει με το ίδιο τρόπο οποιονδήποτε θεωρεί ότι τον προσβάλει. Τον παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και έπειτα στη... φυλακή.

Τελευταίο παράδειγμα, ενδεικτικό της κυριαρχικής στάσης του, μια πρώην "Μις Τουρκία" που καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή ανήρτησε το 2014(!) στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα σατιρικό ποίημα που αναφερόταν στον Τούρκο πρόεδρο.

Η 27χρονη Μερβέ Μπουγιούκσαρατς, η οποία είχε στεφθεί Μις Τουρκία το 2006, καταδικάστηκε από τον εισαγγελέα φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή για δυσφήμηση κατά του Ερντογάν, τέθηκε υπό πλήρη επιτήρηση και προειδοποιήθηκε ότι αν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση που προσβάλει τον Πρόεδρο θα βρεθεί αυτομάτως πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Το ποίημα που κοινοποίησε στο Instagram τιτλοφορείται "Ο δάσκαλος της ποίησης" και σατιρίζει τόσο τον Τούρκο πρόεδρο όσο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. «Έκανα αυτή την κοινοποίηση επειδή τη βρήκα αστεία. Δεν ήθελα να προσβάλω τον Πρόεδρο», υποστήριξε από την πλευρά του το μοντέλο.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, σύμφωνα με το protothema.gr, οι ανησυχίες από τον έλεγχο που επιβάλλει ο Ερντογάν στην ελευθερία του λόγου, εντείνονται καθώς χιλιάδες πολίτες στοχοποιούνται ή συλλαμβάνονται εξαιτίας δηλώσεών τους.

Ήδη από το 2014, περίπου 2.000 υποθέσεις για εξύβριση του Προέδρου εξετάζονται στη Δικαιοσύνη.

Σχόλια