Κόσμος

Αντιμεταναστευτικό κλίμα στην Γερμανία

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποχώρησε σήμερα από μια συνάντηση με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας, που είχε στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η διακήρυξη της AfD σύμφωνα με την οποία το ισλάμ αντίκειται στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η ηγέτιδα της AfD Φράουκε Πίτρι ανακοίνωσε πως αποχώρησε από τη συνάντηση διότι ένας από τους αντιπροσώπους των Γερμανών μουσουλμάνων αρνήθηκε να πάρει πίσω τη σύγκριση που είχε κάνει πρόσφατα ανάμεσα στο κόμμα της και το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ.

Τον περασμένο μήνα ο Αϊμάν Μαζιέκ, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, που είχε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση, είχε παρομοιάσει τη στάση της AfD έναντι των μουσουλμάνων με εκείνη των Ναζί έναντι των Εβραίων το 1930. Ο Μαζιέκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την πρόταση της AfD να απαγορευτούν οι μιναρέδες και οι μπούρκες.

«Αναγκαστήκαμε να ακούσουμε —και αυτό μας προσβάλλει αληθινά— να μας κατηγορούν ότι είμαστε ένα κόμμα βγαλμένο από το Τρίτο Ράιχ», δήλωσε η Πίτρι σε δημοσιογράφους. «Αυτές οι συγκρίσεις που έχουν γίνει επανειλημμένα» και η κατηγορία πως «η AfD γίνεται όλο και περισσότερο σαν το Τρίτο Ράιχ δεν αποσύρθηκαν».

Η μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας έχει θορυβηθεί από την άνοδο της AfD, το οποίο μπήκε σε τρία κρατιδιακά κοινοβούλια τον Μάρτιο, προσελκύοντας ψηφοφόρους που έχουν εξοργιστεί με την πολιτική που εφαρμόζει η καγκελάριος Μέρκελ έναντι των προσφύγων και των μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού.

Η μαζική έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, κυρίως μουσουλμάνων, μετέστρεψε τη γερμανική γνώμη και ώθησε την κυβέρνηση να υιοθετήσει πολύ σκληρότερους κανόνες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα μέλη της AfD τάχθηκαν υπέρ ενός εκλογικού μανιφέστου στο οποίο προβάλλεται η θέση πως το ισλάμ είναι ασύμβατο με το γερμανικό Σύνταγμα.

Μετά τη διακοπή της σημερινής συνάντησης ο Μαζιέκ επέκρινε και πάλι τις κινήσεις της AfD.

«Πάνω απ' όλα, η φράση "το ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία" καθιστά σαφές ότι ο λαϊκισμός, η κατασυκοφάντηση και η προώθηση των προκαταλήψεων συνεχίζεται», υπογράμμισε.

Στη Γερμανία ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που αποτελούν σχεδόν το 5% του συνολικού πληθυσμού της.

Η AfD επιδιώκει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, με την απόρριψη των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβάλουν Σύροι και Ιρακινοί που προέρχονται από «ασφαλή τρίτα κράτη», όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, αλλά και με την απόρριψη των αιτήσεων προσώπων που δεν διαθέτουν έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητάς τους, μεταξύ άλλων.

Επίσης αξιώνει η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου να ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών.

Σχόλια