default-image

Γιατί ακυρώθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ

Κόσμος
Γιατί ακυρώθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυρώθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου στην ΠΓΔΜ με απόφαση της Βουλής. Με διαδικασίες εξπρές αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών αυτών ενώ είχε προηγηθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ να "παγώσει" προσωρινά την επίμαχη απόφαση της Βουλής για τη διάλυσή της, όπως και όλες τις ενέργειες σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε διαλυθεί στις 7 Απριλίου, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι το νομοθετικό σώμα διαλύεται 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Άγνωστη η συνέχεια

Αμέσως μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοσκι συγκάλεσε το νομοθετικό σώμα, το οποίο αποφάσισε την ακύρωση των πρόωρων εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν καθόρισε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστο για την ώρα εάν και πότε θα διεξαχθούν αυτές.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουνίου είχε δρομολογήσει κυρίως το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μόνο το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι είχε καταθέσει ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, ενώ τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ όσο και τα δύο αλβανικά κόμματα - το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι - είχαν αποφασίσει να τις μποϋκοτάρουν, καθώς θεώρησαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών.

Η Ε.Ε. από την μεριά της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου, αναφέροντας ότι δεν υφίστανται οι «στοιχειώδεις προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο και είχε καταστήσει σαφές ότι αυτές δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από την διεθνή κοινότητα.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στη δίνη μία βαθιάς πολιτικής κρίσης εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετά την αποκάλυψη, από την μεριά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News