default-image

Ζήσαμε τον πιο θερμό Απρίλη της ιστορίας

Κόσμος
Ζήσαμε τον πιο θερμό Απρίλη της ιστορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ρεκόρ στο κλίμα συνεχίζουν να σπάνε το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Φυσικά η Κρήτη δε θα μπορούσε να είναι εκτός κάδρου με τα "τρελά" της φετινής χρονιάς, και στη σκέψη όλων υπάρχει πλέον η υποψία, αν όχι βεβαιότητα, ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το κλίμα.

Αυτό ενισχύεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ένας μετά τον άλλο οι τελευταίοι μήνες συναγωνίζονται στην κούρσα του υδράργυρου, με τον Απρίλιο να "στέφεται" ο θερμότερος τέταρτος μήνας του χρόνου που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NASA.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το νέο ρεκόρ του Απρίλη σηματοδοτεί το δωδέκατο συνεχόμενο μήνα ο οποίος καταγράφει ρεκόρ θερμοκρασίας, με τους επιστήμονες να ομολογούν πλέον ότι η κύρια αιτία του φαινομένου φαίνεται να είναι ο άνθρωπος και η επίδρασή του στο κλίμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο Απρίλιος που πέρασε ήταν κατά 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο 1951-1980, αποτελώντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία υπερβαίνει το μέσο όρο κατά τουλάχιστον ένα βαθμό Κελσίου.

Ο προηγούμενος θερμότερος Απρίλιος ήταν αυτός του 2010, όταν η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,24 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο. Ο Απρίλιος του 2016 αποτελεί επίσης τον 369ο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η θερμοκρασία ήταν είτε υψηλότερη από το μέσο όρο, είτε ακριβώς στο μέσο όρο. Ο τελευταίος μήνας που ήταν ψυχρότερος από το μέσο όρο ήταν ο Ιούλιος του 1985, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA.

Μέρη της Ρωσίας, της Αλάσκας, της δυτικής Γροιλανδίας και της βόρειας Αφρικής σημείωσαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο Απριλίου. Ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, της ανατολικής Ευρώπης, της Αυστραλίας, της βόρειας Αφρικής, της Βραζιλίας, των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του δυτικού Καναδά είχαν θερμοκρασίες κατά τουλάχιστον δύο βαθμούς πάνω από το μέσο όρο Απριλίου. Αντίθετα, κάποια μικρά τμήματα της Ανταρκτικής, του νότιου τμήματος της Νότιας Αμερικής, του ανατολικού Καναδά, του βόρειου Ειρηνικού και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού σημείωσαν μέσες θερμοκρασίες ελάχιστα κάτω από το μέσο όρο.

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News