default-image

Δέκα ημέρες για την κατάσβεση φωτιάς στην Ισπανία

Κόσμος
Δέκα ημέρες για την κατάσβεση φωτιάς στην Ισπανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύρω στις δέκα ημέρες ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε μια γιγάντια χωματερή ελαστικών νότια της Μαδρίτης και ξέσπασε τη νύκτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία), όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της ανοιχτής χωματερής, "υπολογίζει πως, όταν η πυρκαγιά θα έχει σβήσει εντελώς (σε μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες), θα απομένουν 30.000 τόνοι ελαστικών που θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να ξαναχρησιμοποιηθούν", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σ' αυτή τη παράνομη χωματερή, η οποία είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Τύπο. Εκτείνεται σε 100 στρέμματα, όσο 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης, και υφίσταται από τη δεκαετία του 1990.

Οι αρχές απομάκρυναν την Παρασκευή σχεδόν 10.000 ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων βρίσκονται κοντά σ' αυτή τη ζώνη ανάμεσα σε δύο κοινότητες, τη Σεσένια και τη Βαλντεμόρο, και δύο περιφέρειες: αυτές της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Το Σάββατο επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ο υπεύθυνος για το Περιβάλλον στην περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα φάνηκε σήμερα καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του της περιφέρειας της Μαδρίτης.

"Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και επικεντρώνουμε στην ποιότητα του αέρα", διαβεβαίωσε ο Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Υπενθύμισε πως η πυρκαγιά οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε εμπρησμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την ισπανική κυβέρνηση εξηγήσεις για τις παράνομες χωματέρες της. Η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος εξέφρασε ανησυχίες για τις ουσίες που εκλύονται όταν καίγονται ελαστικά.

Μεταξύ των ρυπαντών αυτών περιλαμβάνονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (HAP) που θεωρούνται επικίνδυνοι και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινογόνοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News