default-image

"Πολέμησε τον Πούτιν με ένα τραγούδι"

Κόσμος
"Πολέμησε τον Πούτιν με ένα τραγούδι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενθουσιασμός σήμερα στην εφημερίδα Liberation για τη νίκη μιας εκπροσώπου των Τατάρων από την Κριμαία στην Eurovision.

Με τίτλο "Τζαμάλα, η τραγουδίστρια που στέλνει σπίτι τους τα πράσινα ανθρωπάκια του Πούτιν", το σχετικό άρθρο γράφει χαρακτηριστικά:

Η νίκη μιας τραγουδίστριας με ρίζες Τατάρων της Κριμαίας στον διαγωνισμό της Eurovision πολεμάει την επίσημη εκδοχή της Ρωσίας ότι η Κριμαία είναι ιστορικά ρωσική περιοχή. Και γι'αυτό η Τζαμάλα ενοχλεί.

Με την νίκη της η Τζαμάλα όπως αναφέρει το iefimerida, κατάφερε να περάσει ένα τριπλό μήνυμα. 200 εκατομμύρια τηλεθεατές άκουσαν ότι η Κριμαία είναι μια περιοχή που πάντα κατοικήθηκε από Τάταρους. Σε αυτή την γωνιά εγκαταστάθηκε το 1441 το Χανάτο της Κριμαίας με πρωτεύουσα την  Bakhtchissarai. Αλλά από τη στιγμή που οι Ρώσοι κατέφθασαν στην Κριμαία ξεκίνησε και η δραματική διαμάχη ανάμεσα στους ρώσους στρατιωτικούς και τον πληθυσμό των Τατάρων.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία τον 18ο αιώνα και κατέπνιξαν τον τοπικό πληθυσμό. Αυτό επαναλήφθηκε το 1944 όταν ο Στάλιν οργάνωσε τον μαζικό εκτοπισμό των Τατάρων, απόφαση που ποτέ δεν ανακλήθηκε από την σοβιετική ένωση. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σήμερα, αφού οι Τάταροι είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014.

Αυτό το ιστορικό αφήγημα, τον μακραίωνο πόνο των Τατάρων, τραγούδησε η Τζαμάλα στην Eurovision.

Και αυτός είναι ο λόγος της μεγάλης ενόχλησης των Ρώσων. Η Ρωσία προσπάθησε να απαγορεύσει στην Τζαμάλα να συμμετέχει στον διαγωνισμό, λέγοντας ότι το τραγούδι της είναι «πολιτικό», πράγμα που απαγορεύεται από τον κανονισμό του θεσμού. Αλλά δεν τα κατόρθωσε και η Τζαμάλα έφθασε να πάρει την πρώτη θέση!

Το απίστευτο είναι ότι η Τζαμάλα πήρε τον μεγαλύτερο βαθμό 12 από τις επιτροπές κριτών σε χώρες όπως η Πολωνία, το Σαν Μαρίνο, η Λετονία, η Γεωργία, η Μολδαβία, το Ισραήλ, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και η Δανία. Αλλά κέρδισε 12άρια και στις ψήφους του κοινού σε χώρες όπως η Πολωνία, το Σαν Μαρίνο, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

Ολες αυτές οι ψήφοι εκπροσωπούν ένα μεγάλο κίνημα στην Ευρώπη η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και στους Τάταρους της Κριμαίας ειδικότερα.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της επέμβασης στην Κριμαία, ένα τραγούδι γράφει ιστορία.

Η Τζαμάλα πήρε το βραβείο της συγκινημένη και πρόφερε κάποιες λέξεις για ειρήνη και μέλλον στην Ευρώπη. Πράγμα που δεν έκανε ο Πούτιν όταν στις 18 Μαρτίου 2014, μετά την επέμβαση στην Κριμαία, εκφώνησε έναν λόγο εκδίκησης και υπεροψίας για τον ρωσικό στρατό και για την προστασία των ρωσόφωνων   πληθυσμών…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News