default-image

Στις ΗΠΑ αναζητούν ανεξάρτητο υποψήφιο ικανό να κερδίσει τον Τραμπ

Κόσμος
Στις ΗΠΑ αναζητούν ανεξάρτητο υποψήφιο ικανό να κερδίσει τον Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μερίδα του κατεστημένου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συνεχίζει να αναζητά ενεργά έναν ανεξάρτητο υποψήφιο της τελευταίας στιγμής, ικανό να κερδίσει τον μοναδικό πλέον διεκδικητή του χρίσματος ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε χθες Σάββατο η εφημερίδα The Washington Post, που πήρε συνεντεύξεις από δέκα και πλέον στελέχη του GOP τα οποία συμμετέχουν στις ζυμώσεις.

Ο Τραμπ μοιάζει να εξασφάλισε πρακτικά το χρίσμα ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, τον Ιούλιο, μετά τη νίκη του στις προκριματικές που διεξήχθησαν στην Ιντιάνα την 3η Μαΐου.

Ωστόσο, παρότι προηγουμένως υποσχόταν να ταχθεί υπέρ οποιουδήποτε από τους 17 υποψήφιους αναδεικνυόταν νικητής της κούρσας για το χρίσμα, μια ομάδα σκληροπυρηνικών στελεχών του GOP υποστηρίζει ακόμη το κίνημα «Ποτέ Τραμπ» και αναζητεί έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που θα μπορούσε να τον κερδίσει.

«Δεν το βλέπω να προχωράει. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος», ανέφερε πάντως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Ουάσινγκτον Ποστ ο Μαρκ Κιούμπαν, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι σόου, τον οποίο προσέγγισαν στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην προσπάθεια τους να βρουν έναν υποψήφιο με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Τραμπ, ικανό να τον κερδίσει ("to out-Trump Trump", κατά το αμετάφραστο λογοπαίγνιο της Ουάσινγκτον Ποστ).

Ο Κιούμπαν ήταν ανάμεσα σε μια σειρά διασημοτήτων που προσέγγισε η ομάδα αυτή των Ρεπουμπλικάνων. Αναφερόμενος σε μια υποθετική αναμέτρησή του με τον Τραμπ, ο Κιούμπαν υποστήριξε πως ο μεγιστάνας των ακινήτων «θα μπορούσε να ορμάει εναντίον μου όσο ήθελε», αλλά «ξέρει πως θα τον έβαζα στη θέση του». Μολαταύτα, απέρριψε την πρόταση.

Ο γερουσιαστής Μπεν Σας (Νεμπράσκα) και ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ—ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά τις προκριματικές στην Ιντιάνα—είναι οι υποψήφιοι που θα προτιμούσε η ομάδα αυτή του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, στα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο συντηρητικός σχολιαστής Γουίλιαμ Κρίστολ.

Ο Ρόμνεϊ φέρεται να έκανε «προσωπικές προτάσεις» στον Σας και τον Κέισικ τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πρόσωπα ενήμερα για τις κινήσεις του. Εκπρόσωπος του Κέισικ πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, μιλώντας στην Ουάσινγκτον Ποστ.

Η Ποστ επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα θα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί σε δύο εβδομάδες.

Το κίνημα «Ποτέ Τραμπ» εξάλλου σταδιακά αποδυναμώνεται καθώς σκληροί επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ράινς Πρίμπους, συναντήθηκαν με τον δισεκατομμυριούχο σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News