default-image

Ανακαλείται η παραπομπή της προέδρου Ρούσεφ από τον Πρόεδρο της Βουλής

Κόσμος
Ανακαλείται η παραπομπή της προέδρου Ρούσεφ από τον Πρόεδρο της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ασκών χρέη προέδρου της Κάτω Βουλής της Βραζιλίας, ο Βαλντίρ Μαρανιάου, ανακάλεσε νωρίς σήμερα την απόφαση που είχε λάβει την Δευτέρα να ακυρώσει τη διαδικασία παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, κάτι που σημαίνει ότι η πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά της εντός των επόμενων ημερών.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μαρανιάου να ακυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κάτω Βουλή προκάλεσε χάος στις βραζιλιάνικες αγορές, ενώ ταυτόχρονα απειλούσε να εντείνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα.

Με επίσημη ανακοίνωσή του προς τη Γερουσία ο Μαρανιάου ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του χωρίς να επικαλεστεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτήν. Την Δευτέρα είχε κάνει λόγο για "διαδικαστικά λάθη" στην ψηφοφορία που διεξήχθη στις 17 Απριλίου και αποτελούσε το πρώτο στάδιο για την παραπομπή της Ρουσέφ.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος δήλωσε την Δευτέρα ότι ο Μαρανιάου "παίζει με τη δημοκρατία" και δεσμεύτηκε ότι η Άνω Βουλή θα προχωρήσει κανονικά στη δική της ψηφοφορία για το θέμα αύριο Τετάρτη.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Γερουσία θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, καθώς 50 από τους 81 γερουσιαστές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα εγκρίνουν την πρόταση. Η πρόεδρος, που καταγγέλλει «ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα χωρίς νομική βάση», θα παυθεί από τα καθήκοντά της για διάστημα έως και έξι μηνών, όσο θα διαρκεί η δίκη της με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων του προϋπολογισμού.

Νωρίς το πρωί σήμερα, καθώς οι πιθανότητες απομάκρυνσης της Ρουσέφ από την προεδρία αυξάνονται, διαδηλωτές που τάσσονται στο πλευρό της έκλεισαν δρόμους στο Σάο Πάουλο και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Το Κόμμα των Εργατών της Ρουσέφ και τα εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει πανεθνική απεργία με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Εάν η Γερουσία ψηφίσει τελικά υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη, καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει προσωρινά ο νυν αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη ο Τέμερ θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.

Ο Μαρανιάου, ένας πολιτικός όχι ιδιαίτερα γνωστός στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, ανέλαβε πρόεδρος της Κάτω Βουλής μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπομπή του Εντουάρντο Κούνια με την κατηγορία ότι παρεμπόδιζε τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Στο ίδιο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος ο Μαρανιάου που τώρα κινδυνεύει να διαγραφεί από το κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα (PP) το οποίο στηρίζει την παραπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ. Αν και μέλος του PP, ο Μαρανιάου είχε ψηφίσει κατά της παραπομπής της Ρουσέφ στην ψηφοφορία της 17ης Απριλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει πιστός στον Κούνια.

Όταν ανακοινώθηκε η παύση του Κούνια από τα καθήκοντα του προέδρου της Κάτω Βουλής, ο Βαλντίρ Μαρανιάου εμφανίστηκε απροετοίμαστος για τον νέο ρόλο που επρόκειτο να αναλάβει και ελαφρώς σε σύγχυση. Αμέσως ακύρωσε τη συνεδρίαση του Σώματος, έκλεισε τα μικρόφωνα στην αίθουσα και κατέφυγε στο γραφείο του. Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για τις προθέσεις του, τους ζήτησε να του δώσουν λίγο χρόνο «για να μιλήσει δυο-τρία λεπτά με τον Θεό».

«Θα σας καταπλήξω!» τους δήλωσε αργότερα, όμως μάλλον κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενά του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News