Κόσμος

Παραίτηση Φάιμαν,τον "έφαγαν" προσφυγικό και ήττα

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε, όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και για τη γενικότερη πολιτική του, που μετέτρεψε σε κυρίαρχο των εξελίξεων την άκρα δεξιά, ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Ο Βέρνερ Φάιμαν δεν άντεξε την αφόρητη πίεση και δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη ήττα του κόμματός του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών παραιτήθηκε και από τη θέση του καγκελαρίου της Αυστρίας, αλλά και την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια της χώρας, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

Βασική αιτία πάντως, όπως ομολόγησε και η εκπρόσωπός του, είναι η πρόσφατη επιτυχία της Άκρας Δεξιάς, ο υποψήφιος της οποίας κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, εκτός από την εκλογική συντριβή, ασκείτο κριτική για στροφή «180 μοιρών» στο προσφυγικό, για υποχωρητικότητα απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, το Λαϊκό Κόμμα, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων, Νόρμπερτ Χόφερ, αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.

Προσωρινός καγκελάριος, σύμφωνα με την Αυστριακή Προεδρία, αναλαμβάνει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Σχόλια