Κόσμος

Εντείνεται η επισιτιστική κρίση στο Νότιο Σουδάν - Κινδυνεύουν 5,3 εκ. άνθρωποι

Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραία έλλειψη τροφίμων κατά τη διάρκεια της φετινής άνυδρης περιόδου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος αυτού που καταγράφηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες αυτού του χρόνου.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι κρίθηκε ότι αντιμετωπίζουν κατάσταση "κρίσης" ή "έκτακτης ανάγκης", ενώ 40.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι υφίστανται λιμό.

Οι αύξηση της πείνας καταγράφεται παρά τις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται επί δύο χρόνια και πλέον στη χώρα, από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, πυροδοτώντας κύμα εθνοτικής βίας.

Σποραδικές μάχες συνεχίζουν να ξεσπούν, αλλά ο Κιρ ονόμασε νέο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του Απριλίου, εντάσσοντας σε αυτό πρώην αντάρτες και μέλη της αντιπολίτευσης, μετά την επιστροφή του Μάκαρ στην Τζούμπα-στην παλιά του θέση.

"Η ανάλυση της εσωτερικής κατάστασης ασφάλειας τροφίμων δείχνει ότι το Νότιο Σουδάν θα αντιμετωπίσει το 2016 τη χειρότερη άνυδρη περίοδο μετά την ανεξαρτησία της, που εντείνεται από την έλλειψη ασφάλειας, την ανεπαρκή σοδειά και τον εκτοπισμό του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας", τονίζεται σε έκθεση του ΠΕΠ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια" και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για "περιοχές στις μη πληγείσες από τη σύρραξη πολιτείες Βόρεια Μπαχρ αλ Γαζάλ και Ανατολική Εκουατόρια".

Κατά τη διάρκεια της άνυδρης περιόδου του 2015 (Μάρτιος-Σεπτέμβριος) περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν αντιμέτωποι με σοβαρή "επισιτιστική ανασφάλεια", ανέφερε σε προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός.

Οι χειρότερες συνθήκες καταγράφονται στην πολιτεία Γιούνιτι, όπου το ΠΕΠ έκανε λόγο περί "εκτεταμένης καταστροφής" έπειτα από μια επίσκεψη στελεχών του στα τέλη του 2015.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως 1,69 εκατ. Νοτιοσουδανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ακόμη 712.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Το σχέδιο των ΗΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης το Νότιο Σουδάν έχει εξασφαλίσει μόλις το 27% του ποσού του 1,29 δισεκ. δολαρίων που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια