Κόσμος

Παραιτήθηκε στη "σκιά" σεξουαλικών σκανδάλων Γάλλος πολιτικός

Για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση από γυναίκες που έχουν εκλεγεί με το κόμμα του, κατηγορείται, ο Γάλλος οικολόγος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, της γαλλικής βουλής, Denis Baupin ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ώστε να «μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Claude Bartolone του είχε ζητήσει να παραιτηθεί.

«Ο Denis Baupin αμφισβητεί θεμελιωδώς τους ισχυρισμούς ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση και ακόμη περισσότερο σε σεξουαλική επίθεση, οι οποίοι του είναι τελείως ξένοι», δήλωσε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τον οποίο ο βουλευτής «σκέπτεται» να καταθέσει προσφυγή για δυσφήμηση. Τέσσερις γυναίκες βουλευτές, ανάμεσά τους η εκπρόσωπος του κόμματος Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι (EELV) Sandrine Rousseau, δήλωσαν σε πολλά μμε ότι υπήρξαν θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Η Rousseau όπως αναφέρει το newmoney δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart και στον ραδιοσταθμό France Inter πως τα γεγονότα ανάγονται στον Οκτώβριο του 2011, στη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος κοντά στο Παρίσι.

«Κάποια στιγμή, θέλησα να κάνω ένα διάλειμμα», είπε. «Στον διάδρομο ήρθε ο Denis Baupin. Με κόλλησε στον τοίχο και πιάνοντάς το στήθος μου προσπάθησε να με φιλήσει. Χρειάστηκε να τον απωθήσω βίαια».

Η Sandrine Rousseau δήλωσε ότι αισθάνθηκε «πολύ έντονη δυσφορία». «Σκέφτηκα αμέσως πως ήταν εντελώς αφύσικο να το υποστώ αυτό. Αλλά τη φράση σεξουαλική επίθεση, τη σκέφτηκα πολύ αργότερα».

Μια βουλευτής από τη βορειοδυτική Γαλλία, η Isabelle Attard, η οποία αποχώρησε από το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2013, κάνει λόγο από την πλευρά της για «σχεδόν καθημερινή παρενόχληση με προκλητικά, αισχρά SMS».

Άλλες δύο γυναίκες, η Elen Debost, αντιδήμαρχος του Μαν (κεντροδυτική Γαλλία) και η Annie Lahmer, περιφερειακή σύμβουλος του Παρισιού, δηλώνουν επίσης ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης εκ μέρους του βουλευτή. Η Annie Lahmer κάνει λόγο για περιστατικά που ανάγονται 15 χρόνια πριν.

Παντρεμένος με την Emmanuelle Cosse, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της εθνικής γραμματέως του EELV όταν διορίστηκε στην κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, ο Denis Baupin ανακοίνωσε από την πλευρά του, τον Απρίλιο, την αποχώρησή του από το κόμμα λόγω «στρατηγικών διαφωνιών», έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Σχόλια