Κόσμος

Ένα διαμάντι γίγαντας

Ένα διαμάντι γίγαντας σε μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο μιας μπάλας του τένις έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών πολύτιμων λίθων ανά τον κόσμο.  

Το διαμάντι με το όνομα Lesedi la Rona ανακαλύφθηκε στην Μποτσουάνα της νοτίου Αφρικής το 2015 και δημοπρατείται στο Λονδίνο. Έχει βάρος 1.109 καράτια και θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο του είδους που έχει ανακαλυφθεί αυτό τον αιώνα.

Όπως είναι αυτονόητο το ρεκόρ δεν θα αφορά μόνο στο μέγεθος και το βάρος του διαμαντιού αλλά και την αξία του. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο λίθος έχει ηλικία που εκτιμάται στα τρία δισεκατομμύρια χρόνια ενώ διαμάντια σαν το Lesedi la Rona συναντά κανείς μια φορά στη ζωή του, κάτι που δικαιολογεί βεβαίως το μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη δημοπρασία.  

Όσο για το όνομα του στη διάλεκτο της χώρας σημαίνει «το φως μας» απόλυτα συμβατό με τη μορφή του διαμαντιού το οποίο ανακαλύφθηκε τον περυσινό Νοέμβριο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν έχει βρεθεί παρόμοιο διαμάντι εδώ και έναν τουλάχιστον αιώνα αναφερόμενοι τόσο στο μέγεθος όσο και στην ποιότητα του. Μέχρι στιγμής το μόνο γνωστό διαμάντι που ξεπερνάει σε μέγεθος το Lesedi la Rona είναι το εξίσου διάσημο διαμάντι Cullinan, βάρους 3016.75 καρατιών το οποίο εξορύχθηκε στη νότια Αφρική το 1905.

Από το κόψιμο του προήλθαν εννέα διαμάντια τα οποία βρίσκονται σήμερα στα περίφημα Διαμάντια του Βρετανικού Στέμματος.  

Σχόλια