default-image

Μια πόλη στο έλεος της φωτιάς

Κόσμος
Μια πόλη στο έλεος της φωτιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλικές είναι οι καταστροφές στην Αλμπέρτα του Καναδά από φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη. Καθώς οι φλόγες σαρώνουν τα πάντα έχοντας ήδη κάψει 1600 κατοικίες οι 88.000 κάτοικοι της πόλης Φορτ Μακ Μάρεϊ εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τοπικές Αρχές ανησυχούν πως μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχουν προς το παρόν θύματα από τη φωτιά, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και σε εγκαταστάσεις διαμονής των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν νεκρούς από τη σύγκρουση αυτοκινήτων κατά τη διαδικασία της εκκένωσης. Ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού είναι ορατό σε απόσταση 60 χλμ. από την περιοχή της φωτιάς.

Η εντελώς ανεξέλεγκτη φωτιά έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές του Φορτ Μακ Μέρεϊ στην καρδιά της καναδικής παραγωγής ενέργειας και αναγκάσει σε μερικά διυλιστήρια να προχωρήσουν σε προληπτική παύση λειτουργίας, ωθώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Τρεις μέρες μετά την διαταγή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Φορτ Μακ Μέρεϊ, οι πυροσβέστες συνέχιζαν τη μάχη τους να προστατέψουν σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα οικοδομήματα από τις φλόγες. Πάνω από 1.600 κτίρια, μεταξύ των και εκατοντάδες σπίτια, έχουν καταστραφεί.

Παρότι τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, αξιωματούχοι είπαν ότι ο συνδυασμός πολύ ξηρής βλάστησης, χαμηλής υγρασίας και ζεστών, ισχυρών ανέμων εμπόδισαν τα συνεργεία από το να φέρουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, εξαπλώθηκε από τα 75.000 στρέμματα την Τετάρτη στα περίπου 850.000 στρέμματα χθες, μια περιοχή που ισούται με περίπου το δεκαπλάσιο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Η φωτιά έχει αποκόψει σε διάφορα σημεία τη μόνη διέξοδο νότια προς τις μεγάλες πόλεις, οπότε οι χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έσπευσαν βόρεια προς τις κατασκηνώσεις των πετρελαιοπηγών και μερικών μικρών οικισμών, και βρέθηκαν αποκομμένοι σε πρόχειρα καταλύματα και στην άκρη δρόμων όταν οι φλόγες τους απέκοψαν από το Φορτ Μακ Μέρεϊ. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις ασφαλτικής άμμου της Αλμπέρτα βρίσκονται βόρεια της πόλης και όχι στο μονοπάτι της φωτιάς.

Η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκίνησε αερογέφυρες μέσω των τροχοδρόμων στις εγκαταστάσεις χθες. Η εταιρεία Canadian Natural Resources, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου, μετέφερε περίπου 2.600 άτομα, μερικά από αυτά υπάλληλοί της, στο Έντμοντον και το Κάλγκαρι το τελευταίο 24ωρο για να υπάρξει χώρος και για άλλα άτομα τα οποία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι άνεμοι κατηύθυναν την φωτιά προς τα νοτιοανατολικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές, δίνοντας μια σύντομη ανάσα χθες. Αξιωματούχοι όμως προειδοποίησαν ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν πάλι.

Ο αέρας έσπρωξε τις φλόγες προς το τοπικό αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές και παρέμεινε ανοικτό για περιορισμένες λειτουργίες μη-εμπορικού χαρακτήρα.

Η παραγωγή τουλάχιστον 640.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα έχει σταματήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς, ή περίπου 16% της καναδικής παραγωγής αργού. Η διακοπή αναμένεται να συνεχιστεί ενώ οι μεγάλες εταιρείες της περιοχής έχουν μειώσει την παραγωγή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιθανότητα βροχής, το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν έχουν γνωστοποιηθεί θύματα από την πυρκαγιά, αλλά υπήρξαν θύματα σε μια σύγκρουση αυτοκινήτων ενώ κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News