Κόσμος

Πύρινη λαίλαπα ξεσπίτωσε 80.000 Καναδούς

Μία ολόκληρη πόλη 80 χιλιάδων κατοίκων, η Φορτ ΜακΜάρεϊ του Καναδά εκκενώθηκε, αφού οι φλόγες έφτασαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σε κατοικημένες περιοχές.

Η εκκένωση του Μακ Μάρεϊ αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Αλμπέρτα, ενώ οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους έχουν προκαλέσει μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης.

Η πυρκαγιά σε δασώδη έκταση κοντά στην πόλη, που βρίσκεται στη δυτική επαρχία της Αλμπέρτα, εντοπίστηκε αργά την Κυριακή το βράδυ και επεκτάθηκε στην πόλη χθες Τρίτη λόγω των ανέμων που έπνεαν προς τις κατοικημένες περιοχές.

Σπίτια, επιχειρήσεις και ένα νοσοκομείο καταστράφηκαν από τη φωτιά, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνταν τον ηγέτη του Κόμματος του Άγριου Ρόδου της Αλμπέρτα, τον Μπράιαν Τζιν, ο οποίος έχασε επίσης το σπίτι του από τη φωτιά. Ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες.

Νωρίτερα, η Αλμπέρτα είχε ζητήσει τη συμβολή του στρατού, καθώς η τεράστια πυρκαγιά καίει για τρίτη ημέρα δασώδεις εκτάσεις και έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 6.540 στρέμματα.

Προς το παρόν δεν έχουν φτάσει στρατιώτες στην περιοχή για να βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Οι πυροσβέστες κάνουν αγώνα για να σώσουν τις δημόσιες υποδομές, μεταξύ των οποίων η γέφυρα στον ποταμό Αθαμπάσκα και τον αυτοκινητόδρομο 63, που είναι ο μοναδικός που επιτρέπει την πρόσβαση στην πόλη από τον νότο.

Ο διοικητής της Δασικής Υπηρεσίας, Μπέρνι Σμίτε, δήλωσε ότι ο κίνδυνος από την πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλος, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, του χαμηλού ποσοστού υγρασίας στην ατμόσφαιρα και των ισχυρών ανέμων.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά δήλωσε πως οι αρχές, πυροσβεστική και στρατός παρακολουθούν την κατάσταση με «εξαιρετική ανησυχία», διότι η κατάσταση «είναι ρευστή και εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα».

Επιπλέον αναστάτωση προκαλεί το γεγονός ότι το μέτωπο βρίσκεται κοντά στις αμμώδεις περιοχές του Καναδά, όπου γίνεται εξόρυξη πετρελαίου.

Σχόλια