default-image

Ένας νεκρός κατά την εργατική Πρωτομαγιά στην Πόλη

Κόσμος
Ένας νεκρός κατά την εργατική Πρωτομαγιά στην Πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν για την εργατική Πρωτομαγιά.

 Όπως ανακοίνωσε το κυβερνείο της Πόλης κατασχέθηκαν επίσης 40 βόμβες μολότοφ, 17 χειροβομβίδες, και 176 βεγγαλικά .

Νεκρός ένας 57χρονος άνδρας στο περιθώριο των επεισοδίων που παρασύρθηκε από αστυνομική υδροφόρο ενώ διέσχιζε δρόμο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, τα επεισόδια δεν έλαβαν μεγάλη έκταση καθώς τα συνδικάτα επέλεξαν να μην επιχειρήσουν πορεία προς την κεντρική Πλατεία Ταξίμ, αλλά αντίθετα οργάνωσαν τα συλλαλητήρια τους στην πλατεία Μπακιρκόι. Οι Αρχές είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς είχαν ανασταλεί.

Παρά το γεγονός ότι η Ταξίμ δεν έγινε σημείο έντασης, οδομαχίες έλαβαν χώρα στην Μπακιρκόι, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών εναντίον οπαδών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, που τραγούδησαν «Να ζήσει το Κουρδιστάν».

Η Πλατεία Ταξίμ ήταν η «καρδιά» των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά έως το 1977, όταν 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έχουν μείνει γνωστές ως «η αιματηρή Πρωτομαγιά».

Ο χώρος άνοιξε ξανά για τους διαδηλωτές τη δεκαετία του 2000, όμως αποκλείστηκε εκ νέου το 2013, μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την πρωθυπουργία του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News