Κόσμος

Ο μοναδικός επιζών από την επίθεση στο Παρίσι εκδόθηκε από το Βέλγιο στη Γαλλία

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, εκδόθηκε από το Βέλγιο στη Γαλλία, όπου θα παρουσιαστεί «εντός της ημέρας» για ανάκριση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές των δύο χωρών.

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι έφτασε σήμερα στις «09:05 (10:05 ώρα Ελλάδος) στο γαλλικό έδαφος» και «θα παρουσιαστεί εντός της ημέρας για ανάκριση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε αεροπορικώς συνοδεία μελών της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο 26χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες, αλλά έχει γαλλική υπηκοότητα, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στο Μόλενμπεκ, κοινότητα της βελγικής πρωτεύουσας στην οποία μεγάλωσε, έπειτα από τέσσερις μήνες που διέφευγε. Ήδη από την επομένη οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για να εκδοθεί στη Γαλλία.

Ο Αμπντεσλάμ είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε ρόλο κλειδί τουλάχιστον στην προετοιμασία των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Συνήγορος του Αμπντεσλάμ ήταν μέχρι σήμερα ο Βέλγος δικηγόρος Σβεν Μαρί, ενώ στη Γαλλία θα τον εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Λιλουά Φρανκ Μπερτόν, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ η γαλλική τοπική εφημερίδα La Voix du Nord.

«Αδημονεί να δώσει εξηγήσεις, σχεδόν ανυπομονεί να φύγει για το Παρίσι», είχε εμπιστευτεί ο δικηγόρος στον ιστότοπο της εφημερίδας La Voix du Nord, σημειώνοντας ότι τον βρήκε «πολύ καταβεβλημένο» στη μία και μοναδική συνομιλία που είχε μαζί του.

Θα κρατηθεί σε απομόνωση

Ο μαροκινής καταγωγής Γάλλος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις στο Παρίσι ο οποίος "παραδόθηκε οριστικά" σήμερα στις γαλλικές δικαστικές αρχές, θα κρατηθεί σε συνθήκες απομόνωσης σε φυλακή της περιοχής του Παρισιού, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοάς.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θα εγκλειστεί στη φυλακή του Φλερί-Μεροζί, 30 χλμ. νότια του Παρισιού. "Θα τον αναλάβει ειδικά μια ομάδα επιτήρησης, που αποτελείται από σκληραγωγημένους φύλακες, εκπαιδευμένους στην κράτηση προσώπων που φημίζονται ως επικίνδυνα", διευκρίνισε ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια