Κόσμος

Μπ. Ομπάμα: Ένα Brexit θα έχει εμπορικές συνέπειες

Χθες το Ηνωμένο Βασίλειο πως θα μείνει πίσω όσον αφορά στις εμπορικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ αν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου προειδοποιεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.

"Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα (...) Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω", προειδοποίησε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

"Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ", δηλαδή με την ΕΕ, πρόσθεσε. "Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη", τόνισε.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Λονδίνο για τετραήμερη επίσκεψη, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει τη χώρα.

Ο κ. Κάμερον από την πλευρά του επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων - TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.

"Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια