Κόσμος

Γιούνκερ: Η Ε.Ε. παρεμβαίνει υπερβολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων

Η υπερβολική παρέμβαση των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, χρειάζεται να μετριαστεί καθώς είναι δημιουργεί εν  μέρει τον ευρωσκεπτικισμό, ανέφερε χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ερώτηση του Βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε: «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής». Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, συνέχισε, η κάθε χώρα ατομικά «βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια». Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ο Γιούνκερ.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την Ε.Ε., απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. 

Πάντως οι δηλώσεις αυτές εκτιμούν πολλοί ότι μπορεί να βρει απήχηση στη Βρετανία, που προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ιουνίου σχετικά με την παραμονή της ή μη στην Ε.Ε..

 «Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα», είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρία του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να προσθέσει: «Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό και οι απειλές στην ασφάλεια των κρατών.

«Κάναμε λάθος που νομοθετίσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (...), αλλά θα σφάλλαμε επίσης και αν δεν δείχναμε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης», κατέληξε.

Σχόλια